Introduction to Dutch wint Europees Talenlabel 2015

MOOC ElitOp vrijdag 6 november 2015 werden op de Landelijke Studiedag Levende Talen in Utrecht de prijzen van het Europees Talenlabel uitgereikt. De Language MOOC Introduction to Dutch van het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen ontving de tweede prijs. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 2.000,-.

 

Europees Talenlabel

Het Europees Talenlabel is een Europese prijs ter aanmoediging van innovatieve taalprojecten. Deze prijs wordt jaarlijks in elk deelnemend land uitgereikt. Het label beloont het gebruik van nieuwe technieken in vreemdetalenonderwijs, het verspreiden van kennis en daarbij het promoten van ‘good practices’. De Language MOOC Introduction to Dutch was samen met zeven andere innovatieve taalprojecten genomineerd.

 

“Deze online cursus, ofwel MOOC, heeft een sterke en goed gewaardeerde samenwerkend leren component. Door het leren van Nederlands wordt de integratie en deelname van de deelnemers aan de samenleving bevorderd.” (Uit het juryrapport)

 

Introduction to Dutch

Introduction to Dutch heeft tot nu toe circa 68.000 mensen wereldwijd geholpen bij het leren van het Nederlands. De cursus wordt vanaf  2 november 2015 voor de derde keer aangeboden. Deze keer  hebben zich ruim 19.000 leerders ingeschreven. Het succes van een dergelijke online taalcursus heeft de makers (Birgit Lijmbach, Margriet Hidding en Jeroen van Engen) op een positieve manier overvallen. ‘Deze aantallen hadden we nooit verwacht, maar we zijn blij dat er zoveel aandacht is voor het Nederlands en deze innovatieve vorm van taalonderwijs.’

 

MOOC Elit2Online taalcursus op weg naar A1

De cursus Introduction to Dutch is de eerste online vreemdetaalcursus op FutureLearn (www.futurelearn.com). In de drieweekse cursus verwerft men een basiswoordenschat van circa 500 woorden. Aan het eind van de cursus bereikt men een niveau op weg naar A1 van het Europees Referentiekader. Door middel van grammaticavideo’s, dialoogvideo’s, audiofragmenten, quizzen, Quizlet en Soundcloud komen alle vaardigheden aan bod.
Meer informatie is te vinden op: www.futurelearn.com/courses/dutch