Themagroep Academisch taalgebruik – NUT-conferentie Utrecht

De vergadering van de themagroep Academisch Taalgebruik was dit jaar een drukbezochte gelegenheid. We zagen er 23 collega’s van 14 verschillende talencentra, waarvan maar liefst drie nieuwkomers in onze groep: Saxion Hogeschool, de Nederlandse Defensie Academie en de Vrije Universiteit  Brussel.

Na kennis te hebben gemaakt met de nieuwe groepsleden, bracht elk talencentrum één persoon naar voren die ons in welgeteld twee minuten vertelde over een nieuwe ontwikkeling of best practice uit hun centrum. Zo leerden we onder meer over het Tilburgse pre-bachelor programma voor vluchtingen en over wervings- en voorlichtingsactiviteiten al op het voortgezet onderwijs.

ac taalgebruikVervolgens bespraken we de marketing van open cursussen Academic English. De rol van de verbonden universiteit daarin varieert van faciliterend tot juist vertragend. Hoe ga je daarmee om? Een belangrijke aanbeveling is om het uiteindelijke rendement van zo’n extracurriculair cursusaanbod inzichtelijk te maken voor de betrokkenen bij de universiteit.

Verder kregen we een zeer interessante demo van de RATEr van Radboud in’to Languages, hielpen we een collega op weg met een nieuw te vormen taalbeleid (‘Waar te beginnen?’), en bespraken we het testen en bijschaven van de English Medium Instruction skills van docenten.

Het was een prettig weerzien en een leerzame ochtend!

(Marijke Kranenburg, themagroepvoorzitter Academisch taalgebruik)