Themagroep Interculturele Communicatie – NUT-conferentie Utrecht

Op vrijdag 17 maart kwam de themagroep Interculturele Communicatie (IC) bijeen voor de 3de keer in haar jonge leven. Een tiental vertegenwoordigers van Nederlandse en Vlaamse instellingen waren aanwezig. Op de agenda stonden o.m. de volgende onderwerpen:

  • ic 1Stand van zaken IC bij de vertegenwoordigde instellingen, wat er zoal leeft en borrelt in onze talencentra kwam uitgebreid aan bod. Het is nu nog steeds duidelijk dat wij bij de NUT een heterogeen gezelschap blijven die vaak haar bron vindt in NT2-onderwijs.
  • Samenvatting en reacties over de NUT-docentendag IC (13 januari 2017): ondergetekende was de enige die aanwezig was in Groningen en deelde mee dat het succesvol en voor herhaling vatbaar was, omdat het onderwerp (Flipped Classroom) zeer actueel is voor iedereen.
  • Groepsdiscussie over visie IC en plannen voor het komende jaar/ jaren: dit werd een levendige discussie waarbij vele suggesties en plannen werden uitgewisseld. Meest concrete item is het plan om op 20 oktober 2017 een studiedag te organiseren bij de KU Leuven met een bekende spreker en bijdragen uit onze eigen groep. Details volgen nog.
    Ook werden ervaringen uitgewisseld met het werken voor en met vluchtelingen, vaak vanuit een NT2-achtergond.
  • Wat de communicatie onderling betreft, gaat de groep gebruik maken van Dropbox als sharepoint.

(Vincent Merk, themagroepvoorzitter Interculturele communicatie)