Themagroep Moderne Vreemde Talen – NUT-conferentie Utrecht

De jaarvergadering van de themagroep MVT (die alweer 7 jaar bestaat) kende ook dit jaar een uitstekende opkomst. In totaal waren er 15 deelnemers van 11 verschillende talencentra aanwezig. Na een korte voorstelronde en terugblik op 2016 (verslag vorige vergadering) kwam het punt voorzitterschap en secretaris aan bod. Rosanne Schuurmans (Wageningen) gaf aan dat zij de functie van secretaris voor het komende jaar op zich zou willen nemen. De huidige secretaris Mercè Minguella García geeft daarmee na maar liefst 6 (!) jaar het stokje over. Iedereen dankte haar hartelijk voor haar inzet in de afgelopen jaren. Ook het voorzitterschap kwam ter sprake, dit rouleert 2-jaarlijks. Kasper Maes gaf aan nog best twee jaar door te willen als voorzitter, waar iedereen mee instemde.

mvtAls volgende punt kwamen de samenwerkingstools van onze groep ter sprake: er is een LinkedIn-groep (NUT – Moderne Vreemde Talen), een wikispace (http://nutgroepmvt.wikispaces.com/) en een dropbox-folder (voor de voorzitter en secretaris). Al deze tools kunnen worden gebruikt om ervaringen, inzichten, best practices en documenten uit te wisselen. Toch gebeurt dit relatief weinig en de vraag is hoe we deze tools beter kunnen inzetten. Dat blijft een punt van aandacht voor de themagroep.

Vervolgens was het tijd voor de show&tells, het belangrijkste punt op de agenda. Net als vorig jaar  presenteerden 6 collega’s goede voorbeelden en lopende projecten van hun talencentrum. Een schat aan informatie passeerde weer de revue: Ervaring met academic writing en e-learning (Sue Brokman, Babel Utrecht), Tandemproject Leuven (Nathalie Nouwen, KU Leuven), Tandemproject Maastricht (Laura Capitani, Talencentrum Maastricht), Taalcursussen bij het TC Defensie (Ingrid de Beer, TCD), Seven ideas to motivate the language learner (Ellen Keates, Zwolle) en tot slot het inwerken van nieuwe docenten (Mercè Minguella García, Maastricht). Na de korte presentaties van 10-15 minuten was er telkens ruimte voor vragen en discussie. Dit leverde veel stof tot nadenken op en werd door alle aanwezigen als erg zinvol ervaren.

Na de show&tells volgde het punt studiemiddag MVT. Twee mogelijk thema’s werden voorgesteld:  flipping the classroom / blended learning en beweging en taal / fun en motivatie. Uiteindelijk werd democratisch besloten dat het thema voor dit jaar flipping the classroom / blended learning is. De locatie van de studiemiddag op vrijdag 23 juni is Wageningen. Alle MVT-collega’s zijn van harte welkom!

(Kasper Maes, themagroepvoorzitter Moderne Vreemde Talen)