Themagroep NT2 – NUT-conferentie Maastricht

De vergadering van de themagroep NT2 was druk bezocht, er waren 15 personen onder wie enkele nieuwe. Na de goedkeuring van het jaarverslag van 2015 heeft Berna de Boer verslag uitgebracht van een overleg dat zij met DUO, UAF en OCSW heeft gehad over de problemen die verschillende taalinstituten ondervonden met DUO-leningen voor de cursussen van inburgeraars. In een eerder stadium waren die problemen onder de (Nederlandse) taalinstituten geïnventariseerd.

Daarna heeft Astrid van Laar verteld dat het platform NT2 waarin zij namens de NUT zit, vanwege bezuinigingen binnen de Taalunie zal moeten samengaan met PON onder leiding van Folkert Kuiken. Het is wenselijk dat de NUT vertegenwoordigd blijft in het nieuwe platform.

Vervolgens heeft er een uitgebreide ronde plaatsgevonden waarbij elke instelling kon vertellen met welk materiaal er wordt gewerkt, hoe intakeprocedures verlopen, hoe er getoetst wordt en wat er aan blended learning / online leren wordt gedaan.

Hierna stond het thema Vluchtelingen op de agenda. Wat betekent de toename van de vluchtelingen voor de inhoud van de cursussen en voor de organisatie van cursussen? Punten die naar voren kwamen, zijn: wat doe je met allemaal mannen in je groep, hoe zorg je ervoor dat groepen qua nationaliteit voldoende gemengd worden, is het huidige aantal cursusuren toereikend voor de vluchtelingen, is hoger opgeleid ook daadwerkelijk hoger opgeleid? Helaas waren er geen pasklare oplossingen.

Aan het eind hadden we nog wat kortere onderwerpen: zorgen over de inhoud van de studiedag van de BVNT2, de procedure rond de verhoging van de cesuur van het onderdeel spreken van het Staatsexamen NT2 II en de presentatie vanuit de NUT op een werkconferentie over Vluchtelingen in het Hoger Onderwijs. Op deze punten heeft inmiddels een vervolgactie plaatsgevonden. Met dank aan het prachtige format voor de powerpoint vanuit de NUT.

De drie uren waren toen echt voorbij, zodat er geen gelegenheid meer was voor eventuele toelichting op nieuw ontwikkeld materiaal, maar die informatie was al wel als bijlage meegestuurd.

(Berna de Boer, themagroepvoorzitter NT2)