Themagroep NT2 – NUT-conferentie Utrecht

NT2Het was een drukbezochte vergadering in Utrecht. Er waren 16 personen aanwezig van 14 verschillende talencentra waaronder Eindhoven als nieuwe instelling. Na de vaststelling van de agenda en het bespreken van de actiepunten is het verslag goedgekeurd. Hierna heeft Steven Vanhooren van de Taalunie, waardoor de NT2-themagroep deels gefinancierd wordt, een presentatie gegeven over de veranderingen binnen de Taalunie.

Zo is onder andere het platform NT2 samengegaan met het platform PON. Ondanks een reductie van het aantal vertegenwoordigers, blijft de themagroep NT2 in de persoon van Astrid van Laar (Delft) vertegenwoordigd.

Het volgende agendapunt was de voorbereiding op high stake tests. Veel instellingen lopen er tegenaan dat de cursisten moeite hebben met meerkeuzevragen en dat hun leestempo niet hoog genoeg is waardoor ze op de examens in tijdnood komen. Hier was een verschil tussen de Nederlandse en Vlaamse instellingen te constateren omdat de Nederlandse instellingen te maken hebben met het Staatsexamen NT2 en de Vlaamse instellingen samen een eigen examen hebben gemaakt waar niet alleen meerkeuzevragen in voorkomen. Ondanks allerlei suggesties ontbrak de gouden tip.

In aansluiting op de discussie van vorig jaar stond het thema inburgering opnieuw op de agenda. Hoewel er ’s middags ook een workshop over dit thema was, is er ook tijdens de themagroepvergadering aandacht aan besteed omdat dit momenteel een groot onderdeel is binnen de afdelingen NT2. Om zoveel mogelijk ervaringen te kunnen uitwisselen is er in kleine groepjes over gepraat. De ervaringen zijn na afloop schriftelijk gedeeld.

utrecht alg3Het Nederlandse keurmerk Blik op werk had de NUT ook gevraagd om een NT2-deskundige in de klankbordgroep Inburgeren in verband met toezicht op de inhoudelijke kwaliteit van de lessen. Maud Beersmans van Babel Talen gaat zitting nemen in deze klankbordgroep.

Verder zijn er nog wat kleinere onderwerpen ter sprake gekomen zoals de vernieuwde studiedag van de BVNT2, nieuw materiaal, verzoeken van werkgevers om eindniveaus van maatwerktrajecten en administratiesystemen. Hiermee werd een (zin)volle vergadering afgesloten.

(Berna de Boer, themagroepvoorzitter NT2)