Themagroep Vertalen – NUT-conferentie Maastricht

De vergadering van de themagroep Vertalen stond de afgelopen NUT-dagen in het teken van twee zaken: de Erasmus+-aanvraag van de CercleS Translation Focus Group (TFG) en de presentatie van Marilyn Hedges (Leiden) over teaching translation.

Na de opening en het traditionele voorstelrondje (ten bate) van de nieuwe leden, nam Julia Harvey (Groningen) het woord om iedereen bij te praten over de stand van zaken omtrent de hernieuwde indiening van de Erasmus+-aanvraag door de TFG. Deze aanvraag voor de financiering van een Europese stijlgids en database op het gebied van hogeronderwijsterminologie werd in de vorige ronde, niet geheel onverwacht, afgewezen. De TFG  is met de feedback van de beoordelaars aan de slag gegaan, wat heeft geresulteerd in een herschreven projectaanvraag. Het hoofddocument hiervan werd door Julia voorgelezen tijdens de vergadering, zodat de leden hier meteen vragen over konden stellen en opmerkingen konden plaatsen. De vele waardevolle suggesties zijn door Julia en haar TFG-collega’s meegenomen in de definitieve aanvraag, die inmiddels is ingediend.

Hierna was het de beurt aan Marilyn om haar presentatie te geven. Deze was zo interessant en bevatte zoveel stof voor verdere discussie dat hij de rest van de vergadering in beslag nam. Over de overige onderwerpen die op de agenda stonden, werd derhalve aan de lunchtafel verder gesproken, maar niet voordat Samantha Brunt (Antwerpen) had bevestigd dat zij dit najaar de organisatie van de terminologiedag op zich zal nemen. De exacte datum, locatie en invulling van deze jaarlijkse bijeenkomst voor iedereen die zich bezighoudt met vertalen in de universitaire context zullen in de loop van het jaar bekend worden gemaakt.

(Bert Keurentjes, themagroepvoorzitter Vertalen)