Differentiëren met het Presentatiespel

Naam talencentrum

Instituut voor Talen en Academische Vaardigheden, Technische Universiteit Delft

Naam en e-mailadres inzender

Pauline Post, P.C.Post@tudelft.nl

Beschrijving project

Aan de Technische Universiteit geven we elk jaar ruim 2000 studenten een cursus presenteren. In een kleinschalige cursus oefenen studenten in groepen van 10-14 studenten wekelijks met presenteren. Het instapniveau van de studenten is echter erg divers. Het Presentatiespel biedt docenten de mogelijkheid om alle studenten op hun eigen niveau te laten oefenen met presenteren in een motiverende onderwijsvorm. Zo kunnen docenten beter aansluiten bij de individuele wensen, instapniveaus en leerdoelen van studenten.

Het Presentatiespel bestaat uit een kaartenset met meer dan zeventig presentatieopdrachten op A6-formaat, uitgegeven in het Engels en het Nederlands. De kaarten combineren een korte beschrijving van de theorie met een concrete oefening, zodat de ene student bijvoorbeeld kan werken aan betere handgebaren en de andere aan gevarieerde intonatie. De opdrachten zijn verdeeld in vier categorieën: verhaallijn en doelgroepgerichtheid, presentatietechniek, vragenronde en zelfverzekerd spreken. Het spel is daarnaast voorzien van zeven concrete werkvormen, zoals een opwarmingsronde met oefeningen om de student zelfverzekerder aan een presentatie te laten beginnen.

Docenten kunnen met het Presentatiespel een complete collegereeks samenstellen, maar ook een resterend kwartier van een college vullen, afgestemd op de leervragen en het niveau van de studenten. Studenten voeren de oefening uit in combinatie met een voorbereide presentatie of als improvisatieoefening. Door de grote variatie aan onderwerpen kan de docent inspelen op de leervragen van studenten of variëren op niveau. Beginnende presentatoren krijgen bijvoorbeeld ruime(re) voorbereidingstijd of kunnen de oefening uitvoeren op een voorbereide presentatie, zodat de oefening voor hen gemakkelijker wordt. Gevorderde presentatoren krijgen minder voorbereidingstijd, een moeilijkere oefening of ze krijgen ter plekke een onderwerp toegewezen, zodat ze door deze beperkingen of vergrote complexiteit meer uitgedaagd worden.

Tot slot vergemakkelijkt het Presentatiespel uitwisseling van opdrachten tussen collega’s. Het spel wordt doorlopend aangevuld door nieuwe suggesties van collega’s, zodat we samen beter en gedifferentieerd onderwijs mogelijk maken.

Waarom zou dit project moeten winnen?

Het Presentatiespel biedt handvatten voor presentatietrainers om gemakkelijk te kunnen differentiëren in hun colleges of trainingen. Het Presentatiespel biedt docenten de mogelijkheid te differentiëren op vaardigheid en niveau, waardoor studenten gericht kunnen werken aan hun eigen leerdoelen met de moeilijkheidsgraad die bij hen past. Door de grote verscheidenheid aan oefeningen sluit het spel naadloos aan op wensen en leerdoelen individuele studenten, waardoor het hen motiveert. De kaarten zijn veelzijdig zodat er een volledige collegereeks, maar ook een kwartiertje lestijd mee ingevuld kan worden. Tot slot vergemakkelijkt het spel de uitwisseling van oefeningen tussen collega’s, waardoor collega’s profiteren van elkaars expertise.