Escape room in de Spaanse les

Ontsnap uit de Piramide van Cholula. Beleef een escape room-ervaring in de Spaanse les.
Dit project betreft een reeks materialen en raadsels die studenten in groepen in een uur moeten oplossen om te ontsnappen aan de grootste Azteekse piramide ter wereld: Cholula.

 

Naam talencentrum

Language Center Tilburg University

 

Naam en e-mailadres inzender

Drs. Cristina Irún Chavarría – cirun@uvt.nl

 

Beschrijving project

Paniek! Studenten raken tijdens een studiereis in Mexico opgesloten in de kamer van de priesters van de Piramide van Cholula. Ze hebben 60 minuten de tijd om de tunnels te bereiken die naar de uitgang leiden.

In dit project heeft een docent van Tilburg University Language Center zelf een Escape Room ontwikkeld voor studenten van de cursus Spaans Gevorderden. Bij deze werkvorm moeten studenten drie keer een code kraken door raadsels en puzzels op te lossen en diverse taalhandelingen uit te voeren. De laatste code ontgrendelt de deur naar de uitgang.

De escape room bestaat uit een reeks activiteiten op niveau B1+. In alle activiteiten speelt vooral (begrijpend) lezen en woordenschat een belangrijke rol, maar ook kennis van de wereld en luistervaardigheid worden geoefend.

 

Waarom zou dit project moeten winnen?

Welke docent is niet op zoek naar activiteiten die motiverend zijn, die taalkennis in de praktijk brengen en die de verantwoordelijkheid bij de student leggen?

Door te kiezen voor de werkvorm van een escape room worden studenten – vanwege de “game-component” – meer betrokken bij de les en gemotiveerder om gezamenlijk hun doel te bereiken. Dit project is een goed voorbeeld van constructivisme, omdat het hier handelt om actief leren: studenten zijn bezig in en met de taal, en volop in discussie om de raadsels op te lossen. Bovendien worden er belangrijke vaardigheden geoefend zoals in een team werken, problemen oplossen, kritisch denken, werken onder tijdsdruk en het gebruikmaken van verschillende soorten intelligentie binnen de samenwerking. De student doet daarnaast kennis op van het leven en de cultuur van Mexico en de Azteken.