Placement tests / Plaatsingstoetsen

Online plaatsingstoetsen voor de talen Duits, Frans, Italiaans, Nederlands en Spaans

 

Naam talencentrum  

Radboud in’to Languages
(i.s.m. Wageningen in’to Languages, Academisch Talencentrum Universiteit Leiden, TCP Language Centre Universiteit Twente en Talencentrum Rijksuniversiteit Groningen)

 

Inzender

Kasper Maes

 

Beschrijving project

Taaldocenten zijn vaak op zoek naar betrouwbare, overzichtelijke en vrij toegankelijke toetsen om hun cursisten op het juiste niveau in de delen. Om aan die behoefte tegemoet te komen, heeft de NUT-themagroep MVT het project ‘placement tests / plaatsingstoetsen’ geïnitieerd. De vijf deelnemers aan het project (de talencentra van Nijmegen, Wageningen, Leiden, Twente en Groningen) hebben voor de talen Duits, Frans, Italiaans, Nederlands en Spaans online toetsen ontwikkeld. Als vorm van de toets is gekozen voor de zogenaamde ‘c-test’. Uit onderzoek blijkt dat met zo’n relatief eenvoudige c-test het globale taalniveau (A1-C1) van cursisten verrassend goed kan worden bepaald.

Nadat de toetsen waren ontwikkeld, zijn ze op de website https://nut-tests.ruhosting.nl geplaatst. Een testfase met native speakers volgde, waarna enkele aanpassingen zijn doorgevoerd. Vervolgens werden de toetsen in verschillende cursussen getest om het ERK-niveau te kunnen bepalen.

Inmiddels zijn de plaatsingstoetsen zo goed als klaar en kunnen binnenkort door taaldocenten worden gebruikt om het niveau van hun cursisten te bepalen. Dit kan de intakeprocedure vereenvoudigen en de indeling van cursisten in de juiste cursus verbeteren.

 

Waarom zou dit project moeten winnen?

Het project ‘placement tests / plaatsingstoetsen’ biedt allereerst een oplossing voor een praktisch probleem waar veel taaldocenten mee worstelen. Met name voor de vreemde talen is het niet eenvoudig om bruikbare plaatsingstoetsen te vinden. Hierdoor komen cursisten niet altijd in de juiste cursus terecht. Een goede plaatsingstoets voorkomt frustratie bij zowel docent als cursist.

Een platform met vrij toegankelijke, betrouwbare plaatsingstoetsen voor verschillende talen bestaat op dit moment nog niet. Het project voorziet dan ook duidelijk in een behoefte van zowel taaldocenten als cursisten.

Last but not least: het project is een mooi voorbeeld van hoe samenwerking tussen talencentra binnen de NUT tot een prachtig eindresultaat kan leiden.