Uniterms: dé terminologiedatabase voor hogeronderwijstermen in het Nederlands en Engels van de Rijkuniversiteit Groningen (RUG)

 

Naam talencentrum

Talencentrum van de RUG

 

Naam en e-mailadres inzender

Anje Dijk, a.m.dijk@rug.nl

 

Beschrijving project 

Uniterms is een online database waarin Nederlandse en Engelse termen staan die binnen de RUG worden gebruikt alsook algemenere onderwijstermen. Bij alle termen in de database is een betrouwbare bron opgenomen.

De database wil geen compleet woordenboek zijn, maar een handzame lijst voor iedereen die regelmatig zoekt naar de juiste vertaling van (universitaire) onderwijstermen. Ons doel is dat deze database blijft groeien en een bijdrage levert aan consistentie in de vertaling van onderwijsterminologie binnen Europa. In de toekomst willen we nog meer talen toevoegen.

Deze database is door de jaren heen opgebouwd door de Universitaire Vertaal- en Correctiedienst (UVC) van het Talencentrum. Dankzij financiële steun vanuit het RUG-brede project Taal & Cultuurbeleid hebben we nieuwe software kunnen ontwikkelen en de database kunnen updaten en aanvullen. De database is onder andere aangevuld met diverse andere terminologielijsten op het gebied van onderwijs. De database leunt ook op het HOTNeV-project, dat werkt aan consistentie binnen hogeronderwijsterminologie in Nederland en Vlaanderen.

Uniterms is in december 2019 breed gelanceerd – met een leuke quiz – en heeft het Talencentrum en de UVC in de schijnwerpers gezet. Er zijn add-ons beschikbaar gemaakt waarmee Uniterms rechtstreeks in Google Docs en Word kan worden ingezet, zowel binnen als buiten de RUG. Daarnaast beschikt Uniterms over een online formulier waarmee elke gebruiker feedback kan geven.

Uniterms is opdragen aan onze collega dr. Julia Harvey, coördinator van de UVC van het Talencentrum. Julia stond aan de wieg van de database en was een warm pleitbezorger van consistentie in de vertaling van hogeronderwijstermen. Julia overleed op 8 augustus 2019.

 

Waarom zou dit project moeten winnen?

  • Uniterms draagt bij aan de consistentie van Nederlandse en Engelse termen binnen het hoger onderwijs.
  • De kennis van professionele vertalers en terminologen is ingezet in Uniterms en kan worden aangewend door iedereen die consistente terminologie wil gebruiken.
  • Uniterms is een gebruiksvriendelijke tool, mede dankzij de twee add-ons voor Word en Google Docs.
  • Uniterms is interactief en toekomstbestendig: dankzij de feedback van gebruikers en input van professionele vertalers en terminologen kan Uniterms blijven groeien.