Animo voor In’to-deskundigheidsdag groot onder NUT-leden

Op 4 februari vond onze online deskundigheidsdag voor docenten plaats met als thema De blik vooruit! Voor het eerst hadden we de deskundigheidsdag ook opengesteld voor NUT-leden. De animo was groot, het aantal beschikbare plekken beperkt, dus we moesten een aantal geïnteresseerden helaas teleurstellen. Dat is natuurlijk nooit leuk. Langs deze weg aan iedereen die niet kon deelnemen: hartelijk dank voor de getoonde interesse en hieronder een korte samenvatting van de middag.

Het was een inspirerende middag. Het doel dat als een rode draad door de sessies liep, was om kennis uit te wisselen en oplossingen te zoeken voor de didactische uitdagingen van online lesgeven. Een greep uit de workshops: hoe ga je om met de ‘silent learners’ in jouw groep? Hoe zorg je voor structuur en houd je de flow in de online les? Hoe train je presentatievaardigheden online? Hoe richt je de online leeromgeving effectief in? Daarnaast lieten wetenschappers ons kennis maken met gamification (Lukas Ansteeg) en de effecten van gebaren op online (taal)lesgeven (Prof. dr. Asli Özyürek van Language in Interaction). Wist je bijvoorbeeld dat je een woord beter onthoudt als je het tegelijk met een gebaar leert?

De sessies vonden plaats in de Virtual Classroom, maar deelnemers ontmoetten elkaar ook in nieuwe, innovatieve tools zoals FrameVR en Gather.town. Tijdens het uitstapje naar FrameVR kregen de docenten een kijkje in wat misschien de toekomst van het (taal)onderwijs zou kunnen zijn. De VR-omgeving was ingericht als een Virtual Classroom, met veel mogelijkheden voor interactie. Dit is een mooi voorbeeld van hoe de ‘platte’ virtual classroom een echte 3D-ervaring kan worden. In Gather.town kon je gedurende de dag terecht om elkaar te ontmoeten in een park of aan de bar in de lounge. Je loopt rond met een avatar en als je bij iemand in de buurt gaat staan, kun je elkaar zien en spreken. In plaats van de gebruikelijke borrel kon er dus gezellig nagepraat worden in Gather, waar al enthousiast werd nagedacht over hoe dit platform ook in lessen gebruikt kan worden. Enige kritiek na afloop: waar bleef toch die barman?

(Annick Dankers, In’to Languages, Radboud Universiteit en Wageningen University & Research)