De OneRoom van Radboud in’to Languages

Een taalcursus waarbij je zelf kunt kiezen vanaf welke locatie je deelneemt: op de campus of online. In beide gevallen volg je precies dezelfde les en heb je evenveel interactie met de docent en andere cursisten. Met de OneRoom van Radboud in’to Languages kan het! Deze lesruimte is ingericht met geavanceerde technologie, die speciaal ontwikkeld is om tegelijkertijd aan deelnemers op locatie én online les te geven. Kasper Maes, innovator bij In’to, vertelt graag wat er zo bijzonder is aan deze ruimte en hoe deze verschilt van de hybride lessystemen die tot op heden veel gebruikt worden.

Technologisch hoogstandje

Bij ‘hybride onderwijs’ denk je misschien aan een les die op locatie gegeven wordt, en waarbij deelnemers online via een videocall mee kunnen kijken en luisteren. Echt meedoen is er dan meestal niet bij, als je online deelneemt. Onderwijs in de OneRoom is echter een totaal andere ervaring, legt Kasper uit: “De techniek zorgt ervoor dat het net is alsof online deelnemers er in het lokaal zelf bij zijn. Ik noem het ook wel next-gen hybrid. Zowel de technische installatie in de ruimte zelf als de software zijn speciaal voor deze manier van lesgeven ontwikkeld. Of je nu aanwezig bent in het lokaal of via je computer vanuit waar dan ook, de OneRoom zorgt ervoor dat iedereen dezelfde leerervaring heeft.”

“Dankzij acht camera’s, zes grote schermen en de modernste geluidstechniek zijn alle deelnemers optimaal zichtbaar en hoorbaar. Zo is er veel interactie mogelijk en word je als online deelnemer net zo goed betrokken bij de les als wanneer je fysiek aanwezig bent.”

 

Interactieve werkvormen

Zo’n gloednieuw systeem vraagt natuurlijk ook om docenten die weten hoe ze alle mogelijkheden optimaal kunnen benutten om elke cursist de beste leerervaring te geven. Kasper: “Onze docenten worden speciaal getraind om in deze hightech ruimte les te geven. Niet alleen leren ze met de techniek om te gaan, ook hebben we nieuwe werkvormen ontwikkeld. Zo kunnen cursisten online en op locatie bijvoorbeeld via hun smartphone samen aan opdrachten werken.”

 

Kies zelf je locatie

Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van zo’n hypermoderne lesruimte? En hoe gaat het in zijn werk? Kasper: “Met deze nieuwe ruimte willen we onze cursisten meer flexibiliteit bieden. Voor de ene persoon is het ideaal om lekker vanuit huis mee te doen met een cursus, terwijl een ander het prettiger vindt om fysiek aanwezig te zijn in de les. Met de OneRoom kunnen we beide bieden in één en dezelfde cursus.”

“Met deze lesruimte kunnen we onze cursisten meer flexibiliteit bieden”

Voor aanvang van de cursus wordt de voorkeur van alle deelnemers geïnventariseerd. “Zo kunnen we vast inschatten of het aantal deelnemers online en op locatie een beetje in balans is. Maar mocht je normaal gesproken de les op locatie bijwonen en lukt dat een keer niet, dan kun je gewoon alsnog online meedoen.”

Inmiddels zijn de eerste taalcursussen in de OneRoom een feit, en zowel docenten als deelnemers zijn enthousiast over de mogelijkheden.

(Annick Dankers, In’to Languages, Radboud Universiteit)