Docentenomgeving Language & Training Centre (Canvas, Zoom, etc.)

Binnen de Erasmus Universiteit Rotterdam maken we gebruik van een aantal systemen die tijdens de coronapandemie erg belangrijk zijn geworden. We communiceren met elkaar via Teams of Zoom, sturen berichten aan cursisten via Canvas en plaatsen daar ook alle opdrachten en materiaal voor de volgende les(sen). Daarnaast worden examens online, via Canvas, afgenomen.

Alle begin is moeilijk en het was logischerwijs flink wennen voor ons docententeam om de diverse online platforms en systemen te leren kennen en onder de knie te krijgen. Ze zijn daar allen fantastisch ingedoken en hebben in een korte tijd een paar flinke digitale stappen gemaakt. Om die stappen voor iedereen toegankelijk(er) te maken hebben we in najaar 2020 een docentenomgeving gemaakt in Canvas. In deze omgeving kunnen docenten nu meer dan 20 videotutorials raadplegen die hen op een visuele manier door de systemen, handelingen en verschillende functionaliteiten begeleidt. Deze database aan filmpjes zorgt naast een interactievere manier van kennis maken met bijvoorbeeld Zoom ook voor een vermindering aan (online gerelateerde) vragen.

Wanneer docenten na het kijken van de content nog met prangende vragen zitten, kunnen zij die stellen tijdens een van de periodieke vragenuurtjes. Dit zijn ingeroosterde Zoomsessies waarin docenten specifieke vraagstukken kunnen behandelen en ook van elkaar kunnen leren. Op die manier zorgen we gezamenlijk voor een efficiënte en duurzame digitale transitie die ook relevant blijft na de pandemie.

(Patrick Sijtsema, Language & Training Centre, Erasmus Universiteit Rotterdam)