Wat studenten schrijven… Een sprongetje in plaats van een snoepje

Henk Noorland werkt meer dan 25 jaar als NT2-docent voor het INTT (Universiteit van Amsterdam). In deze rubriek deelt hij opvallende teksten die hij de afgelopen jaren verzamelde.

 

Het is 8 uur ’s ochtends, je hebt lekker geslapen en je gaat rustig naar jouw werkplek. Om 10 uur ga je naar buiten en je koopt een vers broodje en fruitsap. Nog twee uurtjes werken en dan pak je even jouw sporttas om met jouw collega’s twintig minuten op de lopende band te rennen. Jullie gaan samen naar de kantine en kiezen een van de smakelijke menu’s. Nog een kort praatje en een kopje koffie en terug aan het werk. Een korte pauze om vier uur? Het sappige fruit wacht op jou! Tevreden ga je naar huis en je bent klaar voor de volgende dag op het werk.

Dames en heren, lieve collega’s, dat scenario mag misschien utopisch lijken maar ik denk, en ben ervan overtuigd, dat een modern bedrijf zo zijn kan en ook moet! Hoe vaak ben je ’s ochtends binnengekomen en moest je korzelige mensen zien, die ontevreden naar hun werkplek liepen?! Hoeveel keer heb je van een lekkere salade gedroomd maar heb je per slot van rekening een totaal droog broodje en onidentificeerbaar vlees of groenten gegeten?

Dames en heren, het is tijd voor actie! Onze kantine lijkt een eethuis in een kolchoz tijdens de Sovjet-Unie. Ik eis meer kleuren, nieuwe tafels en stoelen en vooral beter en gevarieerd eten. Ik hoef jullie niet te bewijzen dat sporten gezond is. Een groepsles van twintig minuten ’s middags kost het kantoor bijna niets en we weten allemaal, dat een beetje beweging goed doet. Ten slotte zijn we hier in Nederland , het land van de fiets. Maar hoeveel onder ons komen op de fiets naar het werk? Er zijn veel bedrijven die hun medewerkers gratis fietsen ter beschikking stellen of tenminste een grote fietsenstalling.

Lieve collega’s, het is tijd dat ons kantoor een gezond en modern bedrijf wordt. Gezondheid is de sleutel tot succes. Dus beginnen we heden om morgen gelukkig samen te werken.  Ik vertrouw, lieve collega’s, op jullie ondersteuning.

Op een gezonde toekomst!

J.F.
niveau 3
september 2004
Code Plus deel 4, p. 102 opdracht 2