Het laatste nieuws vanuit de themagroep Interculturele Communicatie (IC)

  • Hieronder staat een bericht van Maastricht University over ontwikkelingen op IC-gebied die de goede kant opgaan. Indirect wordt ook verslag gedaan van het train-the-trainer programma van de Rijksuniversiteit Groningen. IC-themagroep Michaela krijgt terecht alle lof hiervoor.
  • In het verlengde hiervan vermeld ik graag dat de Winter School on Intercultural Competence gehouden wordt bij de RUG tussen 16 en 20 januari 2017.
  • Op 26 en 27 januari 2017 wordt de volgende Expertmeeting van het NACV bij de collega’s van de Universiteit Twente georganiseerd met als thema Academic Communication Skills – Educating the global citizen of tomorrow. Wellicht een idee om als themagroep IC van de NUT daar een presentatie of een panel te houden. Wordt vervolgd.
  • In de komende edities van de NUT-nieuwsbrief gaat steeds een lid van de themagroep IC berichten over de stand van zaken en ontwikkelingen op IC-gebied bij zijn/haar talencentrum. Deze keer is het dus de Maastricht University.

(Vincent Merk, CLIC, TU Eindhoven)

 

Interculturele communicatie aan de Universiteit van Maastricht

‘Building a community’ is de slogan van Maastricht University en met een universiteit die zo internationaal is, betekent dat: investeren in taal, maar ook in interculturele communicatie. Daarom heeft de UM de intentie om in de toekomst nieuwe medewerkers van de UM standaard een training interculturele communicatie (IC) aan te bieden. Het is de bedoeling dat de interculturele competentie uiteindelijk onderdeel zal worden van het BKO.

 

Rol Talencentrum

Het Talencentrum van de UM heeft het afgelopen jaar al expertise opgedaan met het geven van trainingen interculturele communicatie binnen de universiteit en aan derden. Daarom zullen de trainers van het Talencentrum in de toekomst betrokken worden bij de training van nieuwe docenten. Veel docenten van het Talencentrum hebben zelf een multiculturele achtergrond, waardoor ze heel geschikt zijn als docent voor deze trainingen.

 

Expertise

Het Talencentrum draagt kwaliteit hoog in het vaandel en daarom is ervoor gekozen om de trainers een gedegen vooropleiding te geven. Het train-the-trainer programma van de Universiteit Groningen was een fantastische manier om niet alleen als deelnemer het programma te kunnen volgen, maar ook getraind te worden als toekomstig docent IC. Een week lang werd een zeer gevarieerde groep (qua leeftijd en achtergrond) intensief getraind door een van de grote experts op dit gebied: Michaela Carrière. Het winterprogramma van de RUG (met Janet Bennett) ziet er ook weer zeer aantrekkelijk uit.

 

Voor meer informatie over onze trainingen interculturele communicatie, kun je terecht bij: Marieke van Paassen (marieke.vanpaassen@maastrichtuniversity.nl)

(Katja Verbruggen, Language centre, Maastricht University)