Het nieuwe taalcertificaat Nederlands bij Babel

Vanaf 1 januari 2024 wordt de Algemene kennis en vaardigheden-, oftewel AKV-toets, vervangen door het taalcertificaat Nederlands. Dat moeten zorgmedewerkers uit het buitenland behalen om in aanmerking te komen voor hun BIG-registratie. Opname in dat register is vereist voor het werken in de Nederlandse zorg. Om het taalcertificaat te behalen moet het taalniveau van MBO verpleegkundigen op B1 niveau zijn, voor HBO verpleegkundigen op B2 niveau en voor academici op B2+ niveau.

Babel biedt vanaf februari examentrainingen aan ter voorbereiding op de toetsen voor het taalcertificaat. Ook worden binnen Babel de taaltoetsen voor niveau B1- en B2+ afgenomen. Voor het onderdeel leesvaardigheid Engels kunnen kandidaten de toetsen voor de drie beroepsgroepen afnemen, respectievelijk A2, B1 en B2 voor beroepen op mbo, hbo en wo-niveau.

Tot eind dit jaar worden bij Babel de toetsen in de oude vorm aangeboden. Meer informatie over de activiteiten van Babel op het gebied van de overgang van AKV naar het Nederlands taalcertificaat vind je hier.

(Marjolijn Voogel, Babel, Utrecht)