In’to Languages zet zich in voor vluchtelingen

De vluchtelingentoestroom in Nederland heeft rechtstreeks invloed op de werkzaamheden van In’to. Op dit moment hebben we zo’n 150 vluchtelingen in de cursussen Nederlands, waarvan driekwart uit Syrië. Daarnaast zijn we actief betrokken bij initiatieven voor de vluchtelingen die in de tijdelijke opvang zitten in Heumensoord in Nijmegen. Letterlijk bij ons om de hoek. Inmiddels zijn dat er zo’n 3000. Hieronder een kort overzichtje van wat we zoal doen:

  • Vertaalwerk in opdracht van Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)
  • Qader Shafiq
    Lezing op de campusdag door Nijmeegse schrijver en dichter Qader Shafiq, ooit zelf gevlucht uit Afghanistan. ‘De taal, het Nederlands, is de sleutel tot de samenleving.’

    Op 9 november organiseerden we in samenwerking met de verschillende faculteiten van de Radboud Universiteit een campusdag voor onze cursisten die vluchteling zijn. Het doel van deze dag was in contact komen met vakgenoten in Nederland.

  • We leiden vrijwilligers op die Nederlands willen geven aan vluchtelingen. We hebben hiervoor speciaal de workshop ‘Oriëntatie op Nederlands’ Inmiddels hebben al zo’n 100 vrijwilligers de workshop gevolgd.
  • We hebben een crowdfundingsactie op touw gezet ‘Doneer een lesboek’. Vluchtelingen op Heumensoord willen graag Nederlands leren, vrijwilligers willen taallessen geven, maar er is een groot gebrek aan goede lesboeken. Een lesboek doneren kan via: doneereenlesboek.nl

(Annick Dankers-Corens, Radboud in’to Languages, Radboud Universiteit Nijmegen)