Introduction to Dutch MOOC blijft een ongekend succes

Nederland mag dan wel een klein landje zijn, toch is er wereldwijd gezien veel interesse voor het leren van onze taal. Al meer dan 250.000 mensen hebben zich aangemeld voor de gratis Introduction to Dutch MOOC van het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen en het aantal deelnemers blijft maar stijgen.

De geïnteresseerden komen uit alle hoeken van de wereld en hebben  verschillende redenen voor deelname aan de cursus. Zo zijn er mensen die de taal leren als hobby, omdat ze in Nederland komen wonen, omdat ze op vakantie willen naar Nederland, of omdat ze Nederlandse familie hebben. Ook mensen in asielzoekerscentra zijn blij met de cursus. Zo kunnen zij toch al starten met het leren van Nederlands.

Door een goede combinatie van allerlei soorten oefeningen leren deelnemers in drie weken tijd de basisprincipes van de Nederlandse taal. Onderwerpen als zichzelf voorstellen en vertellen over familie, vrienden, werk of studie komen aan bod. Naast kennismaking met de Nederlandse taal is de cursus ook een kennismaking met de de Rijksuniversiteit Groningen, de stad en de regio.

De MOOC voorziet in een grote behoefte en overstijgt grenzen: het verbindt mensen uit verschillende landen en achtergronden met elkaar. Reden voor een feestje bij de docenten van het Talencentrum en op naar de 300.000 deelnemers!

(Karin van Ommeren, Talencentrum, Rijksuniversiteit Groningen)