Interuniversitaire Taaltest Nederlands behaalt het Q-Mark van ALTE

Tromgeroffel en hoerageroep in Vlaanderen: na een jarenlange procedure, is het eindelijk zover en behaalt de Interuniversitaire Taaltest Nederlands (ITNA) het Q-Mark uitgereikt door de Association of Language Testers in Europe (ALTE)!

ALTE is een vereniging van taaltestcentra in Europa en streeft naar gestandaardiseerde en gemeenschappelijke criteria voor taaltesting. Bekende ALTE-leden zijn Cambridge English Language Assessment, het Instituto Cervantes en het Goethe-Institut.

q-mark_208x134De organisatie kent een Q-Mark toe na een uitvoerige audit als bewijs dat de doorgelichte taaltest voldoet aan 17 kwaliteitseisen en is geldig voor 5 jaar. Voor het Nederlands hebben momenteel 2 taaltests dit Q-Mark: het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal – Educatief Startbekwaam (B2)  en de ITNA (B2 & C1).
De ITNA wordt ontwikkeld en afgenomen in de taalinstituten van KU Leuven, UAntwerpen, UGent en VUB. Hij  wordt, naast het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal, ingezet in het kader van de decretale taalregeling voor het onderwijzend personeel in het hoger onderwijs (taalvaardigheidseis B2-bestuurstaal of C1-onderwijstaal). Daarnaast is de ITNA ook één van de erkende taaltesten om als kandidaat-student te voldoen aan de taaltoelatingsvoorwaarden Nederlands aan de Vlaamse universiteiten en verschillende hogescholen.

Nog vragen? Contacteer één van de ITNA-collega’s.

(Christine  Engelen, namens het IUTC)