Liesbet Korebrits Stipendium: 21-jarige Hadil Diab uit Syrië wint schrijfwedstrijd

Op dinsdag 28 mei vond in de Skylounge van het Erasmusgebouw de prijsuitreiking van het Liesbet Korebrits Stipendium plaats. Daaraan voorafgegaan was een schrijfwedstrijd waarin vluchtelingen, tevens cursisten van Radboud in’to Languages, door middel van een schriftelijke motivatie duidelijk konden maken waarom zij in aanmerking kwamen voor de voucher voor een taaltraining ter waarde van €1500,- Het stipendium is in november 2018 in het leven geroepen na het vertrek van Liesbet Korebrits als directeur van Radboud in’to Languages. Liesbet, inmiddels programmadirecteur Lifelong Learning van de Radboud Universiteit, heeft zich 26 jaar ingezet voor goed taalonderwijs en onderwijskansen voor vluchtelingstudenten. Het Stipendium heeft tot doel om vluchtelingstudenten de gelegenheid te bieden zich via het leren van de Nederlandse of Engelse taal een betere positie in de samenleving te verschaffen. Het is bedoeld voor cursisten van Radboud in’to Languages.

 

‘Ik ben er klaar voor’

Uit de totaal achttien inzendingen werden vijf kandidaten geselecteerd die tijdens de feestelijke bijeenkomst hun motivatie nog eens mondeling voor een jury en een publiek van docenten, familieleden en vrienden mochten toelichten. Het leverde vijf heel ontroerende en aangrijpende verhalen op van mensen die kort geleden alles achter zich hadden moeten laten. Zo vertelde de Syrische Ahmad Mansour enthousiast over zijn ervaringen als sportinstructeur aan buitenlandse studenten, nadat hij kort een carrière als binnenvaartschipper overwogen had. Inmiddels is hij toegelaten bij Sport en Bewegen van de HAN. De Russische arts Pavel Stotcko vertelde hoe hij met twee koffers en 52 dollar in Nederland aankwam met zijn partner en hoe Nederland hem daarna alles had gegeven: ‘Ik wil graag het Nederlands en Engels op een fatsoenlijke manier beheersen om wat terug te kunnen doen.’ De Armeense Vardan Barsegyan sprak vanwege de NS-staking via een videoboodschap in goed Nederlands over zijn liefde voor het Duits. De bedachtzame ICT’er Amjad Muhammad getuigde in vloeiende volzinnen van zijn passie voor het Nederlands, naar zijn zeggen een perfecte taal die hij als een moedertaalspreker wilde leren beheersen: “Ik ben er klaar voor.”

 

Nog nooit zo’n prijs gewonnen

Nadat de jury overlegd had, werd de prijs uiteindelijk toegekend aan de 21-jarige Syrische Hadil Diab. De jury bestaande uit Liesbet Korebrits, Qader Shafiq, Hanneke Wentink en Franke Teunisse was vooral onder de indruk van het vuur waarmee ze haar betoog hield. In twee jaar tijd vocht Hadil zich naar het hoogste niveau van het Nederlands. Nu wil ze haar Engels verder perfectioneren, omdat ze dat voor haar studie nodig heeft. Ook wilde ze de prijs winnen, omdat: ‘ik nog nooit zo’n prijs gewonnen heb en het toch mooi is als je ineens in je leven iets leuks of anders krijgt.’ Ze is inmiddels toegelaten tot het schakeljaar van de VU.

Liesbet Korebrits vertelde bij de motivatie voor de winnaar geraakt te zijn door de liefde voor de taal, het enthousiasme en de wens om beter te worden. Sowieso was het een bijeenkomst vol mooie verhalen van mensen die hun vertrouwde leven vaarwel moesten zeggen, maar die de veerkracht en moed hebben in een ander land hun dromen en ambities waar te maken.

(Onno ter Haar, Radboud in’to Languages, Radboud Universiteit Nijmegen)