MOOC ‘Introduction to Dutch’ wint taalonderwijs-trofee

Op zaterdag 7 oktober 2017 heeft het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen met de MOOC ‘Introduction to Dutch‘ de LES-trofee gewonnen! Deze taaltrofee wordt elke vijf jaar uitgereikt door het tijdschrift LES, hét didactisch tijdschrift voor onderwijs in Nederlands als tweede taal (NT2). Volgens de beoordeling van een onafhankelijke jury is deze Massive Open Online Course (MOOC) van de RUG de laatste vijf jaar het meest vernieuwend geweest voor het NT2-onderwijs in Nederland.

moocVolgens de jury was het dit keer een makkelijke keuze, omdat de MOOC van de RUG in alle opzichten voldoet aan de criteria: vernieuwend, kwaliteit, uitstraling en resultaten, tevredenheid van deelnemers en kansen op emplooi. De mededingers naar de LES-trofee waren de projecten Nedbox (Nederlandse Taalunie e.a.) en Okans op het web (Centrum voor Taal en Onderwijs, Katholieke Universiteit Leuven).

Anje Dijk, directeur van het RUG-Talencentrum: “Wij zijn heel trots op deze prijs. Introduction to Dutch was onze eerste MOOC. We hebben 30 jaar ervaring met taalonderwijs in deze cursus gestopt. Deze prijs bevestigt dat we het goed gedaan hebben! De cursus weerspiegelt de passie van de RUG om mensen, waar ze ook zijn, te ondersteunen zodat ze met meer zelfvertrouwen in hun internationale studie en loopbaan staan. Het Talencentrum blijft graag koploper in innovatief taalonderwijs, e-learning neemt een vlucht. Met wereldwijd meer dan 140.000 cursisten heeft de MOOC zichzelf al ruimschoots bewezen, deze prijs is hiervoor een mooie erkenning waar we erg blij mee zijn.”

Wie nieuwsgierig is geworden naar de MOOC heeft geluk: Op 20 november a.s. gaat de cursus weer van start. Gratis inschrijven kan op www.futurelearn.com/courses/dutch.

(Jacolien Nijenhuis, Talencentrum, Rijksuniversiteit Groningen)