NedBox: Oefen je Nederlands online

logo_nedboxNedBox is een nieuwe website om op een leuke manier Nederlands te oefenen via tv-fragmenten en krantenartikels. De oefenitems vertrekken vanuit authentiek, prikkelend en actueel beeld-, tekst- en geluidsmateriaal van VRT, de Standaard, het Nieuwsblad en Wablieft. Deze nieuwsitems vormen het vertrekpunt voor een reeks functionele, realistische taaltaken die de gebruikers op hun eigen niveau en tempo kunnen afwerken, maar ook volgens hun eigen interesses en behoeften. Ze krijgen dus geen uitgestippeld leerpad, maar kiezen zelf wat hen het meest boeit. Ook kunnen gebruikers zelf ondertitels, hints en oplichtende woordbetekenissen oproepen.

NedBox is een dynamisch, breed toegankelijk en leerdergericht digitaal platform waarop anderstaligen hun kennis van het Nederlands verder kunnen inoefenen op een leuke, niet-schoolse manier én in hun vrije tijd. Het enige wat ze nodig hebben is een toestel met internet om gratis naar www.nedbox.be te surfen.

NedBox is een samenwerking tussen verschillende organisaties. Het CTO en het ILT van de KU Leuven zijn de ontwikkelaars. Het Europees Integratiefonds en de Vlaamse overheid ondersteunen het project.

(Anne-Lies Nordin en Helga Van Loo, Instituut voor Levende Talen, KU Leuven)