NedBox

Het is vijf jaar geleden dat NedBox (www.nedbox.be) gelanceerd werd als nieuw online platform voor anderstaligen die op een prettige en leerrijke manier hun Nederlands willen oefenen, naast de gebruikelijke taallessen.

Het aantal mensen dat sindsdien gebruik maakte van NedBox (meer dan 800 000!), en de vele positieve reacties van anderstaligen en NT2-leerkrachten, maken duidelijk dat NedBox op korte tijd is uitgegroeid tot een kwaliteitsvolle oefenkans Nederlands, met een hoog bereik bij de doelgroep.

In het voorbije jaar, in tijden van lockdown en afstandsonderwijs, bewees de website bovendien extra zijn nut, wat leidde tot hoge pieken in het gebruik.

 

NedBox was in 2015 een gezamenlijk initiatief van de KU Leuven (Centrum voor Taal & Onderwijs en Instituut voor Levende Talen), de VRT en de Taalunie, met steun van het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie en de Vlaamse overheid. Andere partners die mee in het project stapten waren het technologiebedrijf Televic, het Vlaams instituut voor het archief (toen VIAA, nu meemoo), ITEC, iMinds en de Universiteit Antwerpen.

 

Meer staat te lezen in dit persbericht: https://nieuws.kuleuven.be/nl/2020/online-oefenplatform-nederlands-voor-anderstaligen-extra-populair-tijdens-lockdown

 

(Serge Verlinde, Instituut voor Levende Talen, KU Leuven)