Nieuw bij Linguapolis: een taalcursus Koreaans!

Linguapolis, het taalinstituut van de Universiteit Antwerpen, biedt al vele jaren taalcursussen aan voor vreemde talen met een ander schrift. Na Arabisch, Chinees, Japans en Russisch komt daar vanaf oktober ook Koreaans bij.

De nieuwe jaarcursus Koreaans in ons open aanbod is meteen ook een Vlaamse primeur.

Koreaans is de 15e meest gesproken taal ter wereld; concreet spreken 78 miljoen mensen Koreaans. De afgelopen 10 jaar is de economische en culturele invloed van Zuid-Korea sterk gegroeid. Hierdoor is ook de populariteit van de Koreaanse taal en het aantal taalleerders Koreaans wereldwijd enorm toegenomen. Die levendige interesse voor Zuid-Korea en Koreaans is ook in Vlaanderen voelbaar: enerzijds is er de groep van (volwassen) adoptiekinderen die hun moedertaal en cultuur beter willen leren kennen, anderzijds is er de grote en enthousiaste groep liefhebbers van de Koreaanse populaire cultuur (films, drama’s en K-pop) die de taal willen leren. Ten slotte is Zuid-Korea een prachtig Aziatisch land en voor steeds meer Vlamingen een gedroomde reisbestemming.

Vanaf oktober bieden we de jaarcursus Koreaans aan in een formule van 60 contacturen: d.w.z. 2 contacturen per week gedurende 30 lesweken. De cursus richt zich tot absolute beginners en stelt zich het A1-niveau (ERK) als einddoel. Hiervoor is een stevig aandeel zelfstudie vereist.

Inhoudelijk staat naast het leren van het alfabet en het schrift, het leren gebruiken van de taal in alledaagse en authentieke taalsituaties centraal. We leren onze cursisten ook de nodige strategieën aan om met een beperkte kennis van de taal succesvol te communiceren. In de cursus wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan de Zuid-Koreaanse cultuur en het dagelijks leven in Zuid-Korea. “Taal in cultuur” dus als motor voor een groot leerrendement en veel leerplezier!

(Els Heughebaert, Linguapolis, Universiteit Antwerpen)