Nieuw hoofd Talencentrum Defensie stelt zich voor: Jan-Carel Annevelink

Mijn naam is Jan-Carel Annevelink en op 25 mei heb ik het commando over het Talencentrum Defensie (TCD), gevestigd in de Trip van Zoudtlandtkazerne te Breda, overgenomen.

Zoals je aan mijn foto kunt zien ben ik militair. September 1982 ben ik in opleiding gegaan bij de Koninklijke Marechaussee en een jaar later ben ik aan de slag gegaan in mijn eerste job bij de beveiliging van het Koninklijk Huis. Het werk in de basis beviel mij uitstekend maar ik voelde al snel dat ik meer zou willen. Ik heb toen gesolliciteerd naar de officiersopleiding en in 1986 werd ik toegelaten. Daarna heb ik, al klimmend in rang, 16 verschillende functies in binnen en buitenland vervuld voordat ik commandant TCD mocht worden. Op mijn LinkedIN-profiel zijn de details te vinden. Naast diverse operationele functies heb ik ook een aantal functies in het Marechaussee onderwijs gehad. Dit interesseerde mij zo dat ik bij, de aan de UVA gelieerde, Nederlandse School voor Onderwijsmanagement een masterstudie onderwijsmanagement ben gaan volgen.

Sinds 2009 ben ik collega-coach binnen defensie. Ik vind het geweldig om mensen, vanuit hun eigen waarden, talenten en ambities te helpen ontwikkelen en in staat te stellen hun eigen worstelingen op te lossen. En sinds een jaar ben ik aanjager van de beweging om van defensie een meer inclusieve organisatie te maken. Ik doe dit vanuit de overtuiging dat als je de diversiteit van mensen herkent, erkent en waardeert dit niet alleen een fijne werksfeer oplevert maar het de effectiviteit van een organisatie vergroot omdat je ruimte geeft aan iedereen. Je verrijkt elkaar dan met inzichten die anders verborgen blijven.

Als je zoals ik terugkijkt op mooie (internationale) ervaringen, je gelukkig wordt van het leiden van een eigen eenheid, je een passie hebt voor onderwijs en je kunt genieten van de diversiteit aan taken en mensen in je eenheid dan is het niet zo moeilijk om “ja” te zeggen als je wordt gevraagd om commandant van het TCD te worden.

Ons mission statement: ”Het Talencentrum Defensie; meer dan taal alleen” spreekt mij dan ook bijzonder aan.

Wij leveren taal ondersteuning aan heel Defensie in de meest brede zin. Van taalonderwijs en vertaalwerk tot de inzet van tolken all over the world.

Met mijn vrouw Petra woon ik al 27 jaar in Meppel, de parel van Drenthe. Onze dochter Melanie (26) woont en werkt in Assen en onze zoon Reinout (22) studeert rechten in Groningen. In de weekenden zijn we regelmatig op het water. In Meppel ben ik al vele jaren  lid van een service club. Naast gezelligheid en interessante themabijeenkomsten besteed ik daar ook graag tijd aan projecten met een goed doel. Verder klus ik graag in en om huis, kan ik mij prima vermaken met een goed boek en sport ik om mijn conditie een beetje op peil te houden.

Ik kijk uit naar onze samenwerking!

(Jan-Carel Annevelink, TalenCentrum Defensie, Nederlandse Defensie Academie – JC.Annevelink@mindef.nl)