Nieuw in Tilburg: pre-bachelorjaar voor aankomende (vluchteling-)studenten

tilburgTilburg University Language Center krijgt er per 1 april 2017 een nieuwe afdeling bij: de Pre-Bachelor.  De afdeling wordt verantwoordelijk voor het organiseren van een pre-bachelorjaar voor aankomende (vluchteling-)studenten die in hun eigen land veelal een diploma op havo-niveau hebben gehaald. Deelnemers krijgen een jaar lang een fulltime programma aangeboden, waarin ze niet alleen klaargestoomd worden voor het Staatsexamen-II en de andere verplichte onderdelen van de inburgering, maar ook enkele profielvakken aangeboden krijgen op vwo-niveau. Na afronding van het jaar kunnen deelnemers doorstromen naar een Nederlands- of Engelstalige bachelor.

Om de kans op studiesucces te vergroten, is er binnen het programma veel ruimte en aandacht voor academische vaardigheden, studiekeuze en een meer praktische voorbereiding op een studie in Nederland. Binnen dat laatste onderdeel willen we aspirant-studenten -onder meer door de inzet van buddy’s- bewust maken van culturele aspecten van het Nederlandse studentenleven, zoals het belang van een goed CV en een netwerk, maar ook weerbaar maken tegen minder leuke aspecten hiervan, zoals omgaan met discriminatie.

De pre-bachelor is tot stand gekomen in nauw overleg met het UAF en de gemeente Tilburg. Daarnaast is er voor de intake een samenwerkingsverband met Fontys Hogescholen, die een zelfde soort programma aanbieden op hbo-niveau. Tijdens de voorbereidingsfase hebben we ook veel input gekregen van het VASVU, een afdeling binnen de VU die al sinds jaar en dag een dergelijk programma aanbiedt. We hopen op deze manier een succesvolle start te kunnen maken met het eerste academische taalschakeljaar in Zuid-Nederland!

(Tjits Roselaar en Patty van Bielder, Tilburg University Language Center)