NUT-conferentie Maastricht – geslaagde editie 2016

Op 3 en 4 maart 2016 werd de NUT-jaarconferentie georganiseerd in Maastricht, door het Maastricht University Language Centre. Dit jaar wisten maar liefst 80 collega directeuren en coördinatoren hun weg naar Maastricht te vinden, met als doel te netwerken, in themagroepen ontwikkelingen op het vakgebied en projecten te bespreken, en van elkaar over “best practices” te leren in de workshops.

groepsfoto2016

Het verbindende thema was dit keer “Het Talencentrum in 2020”. In dit kader werden collega’s op de vrijdagmiddag actief meegenomen en bijgesproken tijdens een 9-tal inhoudelijke workshops, met bijdrages variërend van de rol van de computer in het taalonderwijs, ontwikkelingen rondom taalbeleid, interculturele competenties, en hoe je dit allemaal in een vreemde taal kunt toetsen. Nieuw dit jaar: de verschillende workshopbijdrages waren vooraf door een programmacommissie beoordeeld, om ervoor te zorgen dat de verwachtingen van de doelgroep zo goed mogelijk werden ingevuld.  Op de workshop-infopagina staan inmiddels de verschillende presentaties online.

Daarnaast was er – als vanouds – op de donderdag een geslaagd informeel begin met rondleidingen langs historische gebouwen van de UM, voor sommigen een kijkje in de oudste boeken van de UB, en, zoals van Maastricht verwacht mag worden, een goed verzorgd diner in een van de lokale restaurants.

Kortom, een leerzaam en goed netwerkmoment waarin de verschillende facetten van de NUT goed naar voren kwamen, wat ook uit de deelnemersevaluaties bleek. Volgend jaar zal de jaarconferentie door Babel Utrecht worden georganiseerd.

(Peter Wilms van Kersbergen, Language Centre, Maastricht University)