NUT-docentendag 19 januari : “terugvoeden” in Brussel

Toegegeven: we waren wat bang.  Op 18 januari had het stormweer lelijk huisgehouden bij onze noorderburen en het treinverkeer lag zelfs de dag nadien nog wat in een knoop maar al bij al lag het uiteindelijke aantal bezoekers dicht bij de negentig. Geen slecht resultaat één dagje na de storm !

Het welkomwoord werd uitgesproken door Sylvia van der Weerden, voorzitter van de NUT en zij beklemtoonde meteen het unieke karakter van Brussel als multiculturele stad. Ook de decaan van de KU Leuven – campus Brussel (Lieven Buysse) en de voorzitter van het academisch talencentrum ACTO van de Vrije Universiteit Brussel (Wim Vandenbussche) hadden het in hun welkomwoord over de unieke troef van Brussel: talen studeer je best waar die talen ook gesproken worden. En waar kan dat beter dan in Brussel ?
Daarna vatte Kris Buyse (de eerste keynote) de spreekwoordelijke koe bij de horens en leidde het thema van de docentendag in met zijn erg gesmaakte presentatie : “Van ‘feedback’ over ‘retroalimentacion’ naar ‘commentaar’ : waar(om) zijn we het noorden kwijtgeraakt? Of over ‘terugvoeden’ en de essentie ervan in talenonderwijs.
Ook Katja Lochtman (tweede keynote) onderhield haar publiek op boeiende wijze over: “Verbeteren in het vreemdetaalonderwijs: Wat, wanneer, hoe en waarom?”

Nadien waren er dan acht interactieve sessies gepland. Een ervan kon in extremis niet kon doorgaan omdat de spreker niet in Brussel is geraakt omwille van het noodweer en een tweede werd vervangen door een skype-sessie.

De docenten waren tevreden over de bijgewoonde sessies.  Tijdens de sessies kwamen de docenten meer te weten over online (life) feedback, feedback op schrijfproducten, feedback binnen het kader van permanente evaluatie, feedback in internationale groepen en schalen die feedback kunnen faciliteren. Het interactieve karakter van de sessies werd zeer geapprecieerd.

En dan was er cava en een erg gesmaakte (dip)groentenschotel en een fantastische tocht door Brussel. De algemene waardering voor deze NUT-docentendag lag erg hoog en één “feedback” uit een evaluatieformulier willen wij jullie zeker niet onthouden: “Wat een feestje, dit! Supergoed en hartelijk georganiseerd, over alles is nagedacht en het verloopt allemaal vloeiend en prettig!”

Waarvoor dank !

Barbara Louwagie (Vrije Universiteit Brussel) en Luc Dierickx (KU Leuven – campus Brussel)