NUT-Docentendag: een geslaagde dag in Groningen

De NUT-Docentendag 2017 kende een roerige start. Twee dagen tevoren werd bekend dat de keynote speaker ziek was. Op de dag zelf waren er door sneeuw en storm landelijke treinstoringen. Gelukkig hadden de vele gasten uit Vlaanderen de trein al een dag eerder genomen. Het uiteindelijke aantal bezoekers lag op zo’n 95, geen gek resultaat voor de 100 aanmeldingen.

De NUT-docenten werden welkom geheten door Paul Ganzeboom, dean van het Hanze Talencentrum en Anje Dijk, voorzitter van de NUT.

De dag begon met een panelgesprek dat in de plaats kwam van de keynote. Het panel improviseerde goed en de zaal was gelijk actief. Er werd gevraagd naar wetenschappelijk bewijs voor de aanname dat studenten beter studeren met een flipped classroom. Ook het verbeteren van de studentmotivatie werd ter discussie gesteld. Beide vragen zijn inhoudelijk en door de enthousiaste houding van de presentatoren bevestigd: ja, er is wetenschappelijke onderbouwing en ja, de studentmotivatie verbetert.

De dag kende negen interactieve workshops. De verdeling over workshops was volgens het principe vol is vol. Dat had als grappig neveneffect dat er een run was op de workshops waar mensen per se heen wilden. Gelukkig waren twee van de drie lokalen ruim genoeg. De presentaties die gebruikt werden tijdens de workshops kan je downloaden op deze pagina.

De hoogst gewaardeerde workshops waren Project ‘Kennisclips’ van Mario van de Visser en Kasper Maes, van het Tilburg University Language Center. Als goede tweede kwam Nico van den Abeele van de Vrije Universiteit Brussel met Flipping the classroom als springplank naar effectieve binnenklasdifferentiatie. Voor beide workshops gold dat de bezoekers geïnspireerd werden, het een goed en enthousiast verhaal vonden, er nuttige tips werden gegeven, die ook haalbaar waren, en de sprekers goede interactie hadden met het publiek.

Having your Say : Flipping Oral Skills into a Collaborative, Motivational, and Learner Centered Course door Janene van Loon – University of Groningen Language Centre werd eveneens gewaardeerd omdat het een realistisch verhaal was en goed toepasbaar.

Zomercursus 2.0 met digitaal voorbereidingstraject door Dominique Neyts en Catherine Verguts, Talencentrum van de Universiteit van Gent vonden de bezoekers een prachtig ontwikkeld programma.

Portal Academische Communicatievaardigheden en Interactieve Video door Jeroen van Engen, Estelle Meima, Ronald Ohlsen, Jelske van der Hoek – Rijksuniversiteit Groningen bevatte nuttige tips.

Flipping the classroom bij schrijfvaardigheidsonderwijs door Anouk van Eerden, Hanze Talencentrum, Hanzehogeschool Groningen werd als zeer informatief gewaardeerd.

De ILT Academic Writing Assistant: een tool voor het schrijven van academische teksten in het Engels door An Laffut, Kristin Blanpain, Serge Verlinde en Lieve De Wachter – KU Leuven vonden de bezoekers een degelijke presentatie met een mooi programma.

Flipping the classroom in het schrijfvaardigheidsonderwijs: de MOOC Beter Schrijven in het hoger onderwijs door Francien Schoordijk en Nicky Heijne, Universiteit van Amsterdam Talencentrum. De MOOC moet nog gereed komen maar we kunnen niet wachten tot het zover is!

The flipped classroom at home: the flip side of the coin? Door Hanneke van Nes – Babel Talencentrum Utrecht . Deze presentatie was echt interactief en werd door de bezoekers nuttig gevonden als uitwisseling van ideeën en als weergave van de stand van zaken.

De algemene waardering voor de NUT-docentendag was hoog (ruim een 8) 23 mensen hadden de evaluatie ingevuld) en de verzorging scoorde ook goed. Wat opviel was dat velen het een ontspannen, sfeervolle dag vonden met goede sprekers over zeer interessante onderwerpen. Daar sluit ik mij graag bij aan.

(Hanneke Barents, Hanze Talencentrum, Hanzehogeschool Groningen)