NUT-Docentendag in Delft, 15 januari 2016

Op 15 januari 2016 namen 81 NUT-collega’s deel aan de Docentendag in Delft. Het thema van deze dag was interculturele communicatie: een belangrijk thema voor instellingen die steeds internationaler willen zijn en dat ook weerspiegeld zien in de samenstelling van studentenpopulaties en docententeams. Ook een actueel thema omdat veel talencentra betrokken zijn bij taalonderwijs voor vluchtelingen. Dat aanbod neemt wellicht toe in de nabije toekomst.

NUT DocentendagFiroez Ramin Azarhoosh, zelf vluchteling en inmiddels succesvol consultant en maatschappelijke ondernemer was de keynote speaker. Firoez is o.a. betrokken bij community projecten. Hij trainde bijvoorbeeld groepen vrijwilligers voor Ongekend Bijzonder, een project dat verhalen van vluchtelingen in diverse Nederlandse steden en dorpen optekent. En hij ontdekte daarbij dat als het gaat om integratie, het verschil tussen stad en platteland veel belangrijker is dan de vraag of iemand de Nederlandse taal goed of minder goed beheerst. Het opgenomen zijn in sociale netwerken, in een community, dàt is een voorwaarde voor succesvolle integratie… en dàt lijkt soepeler te verlopen in rurale gemeenschappen dan in de steden. Of mensen de Nederlandse taal een beetje of heel goed beheersen, is dan van ondergeschikt belang. In de gesprekken met hoogopgeleide vluchtelingen die de Nederlandse taal heel goed beheersen, signaleerde hij daarentegen vaker dat ze nadrukkelijk afstand namen van de Nederlandse samenleving en cultuur. Kortom de focus op taalbeheersing als voorwaarde voor integratie, werd door hem ter discussie gesteld. Desalniettemin pleit Firoez ervoor dat vluchtelingen snel de taal leren en actief mogen zijn (werkvergunning), opdat zij een vanzelfsprekende plek in lokale sociale netwerken kunnen verwerven.

In een van de workshops onderstreepten twee vluchteling-studenten het verhaal van Firoez. Zij vroegen om meer contact met Nederlandse studenten en vroegen docenten om mee te denken over manieren om vluchtelingen deel te laten uitmaken van lokale netwerken… om de taal, het land en de gebruiken te leren kennen. Ze vroegen ook om expliciet aandacht te schenken aan de positie van vluchteling-studenten en aan de verschillen tussen bijvoorbeeld onderwijssystemen en de rol van de docent daarin. Een van hen zag voor docenten ook een rol weggelegd als pleitbezorger van vluchtelingen in publieke discussies. “ Jullie kennen ons en jullie kunnen vertellen dat wij hard werken om ons nuttig te maken in dit land”.

NUT DocentendagIn andere workshops werden good practices uitgewisseld, lieten NUT-leden zien welke stappen zij binnen hun organisaties zetten op het gebied van interculturele communicatie of gingen deelnemers op een niet-standaard manier aan de slag met het thema. Dat ging gepaard met veel plezier.

Tussen de workshops door kregen enkele uitgeverijen de mogelijkheid om zich te presenteren en om met docenten in gesprek te raken. Vanzelfsprekend was er ook ruimte om met elkaar te netwerken.

De evaluaties laten zien dat de deelnemers het een goed georganiseerde dag vonden. De locatie was prima, maar de geluiddichtheid van de lokalen viel wat tegen. En er waren workshops die vroegen om iets meer isolatie. Ook werd er verschillende keren opgemerkt dat sommige workshops meer het karakter van een lezing met discussie hadden… dat blijft ook voor de komende docentendag een aandachtspunt.

De samenwerking tussen het Instituut voor Talen en Academische Vaardigheden van de TU Delft en het Taal- & Trainingscentrum van de Erasmus Universiteit Rotterdam was uitstekend. Wij hebben de dag met veel plezier georganiseerd.

(Marjon Menten, Taal- & Trainingscentrum, Erasmus Universiteit Rotterdam)