NUT-samenwerking: Project placement tests

Waar vind ik een goede, laagdrempelige, online plaatsingstoets? Is dit een herkenbare vraag? Dan heb je vaker intakes met cursisten en ben je waarschijnlijk geen docent Engels (want die hebben de OOPT). Voor alle andere talen werken we op dit moment binnen de themagroep Moderne Vreemde Talen met 5 talencentra (Groningen, Leiden, Nijmegen, Twente en Wageningen) aan een oplossing.

Doel van het MVT-project ‘placement tests’ is om online, laagdrempelige plaatsingstoetsen te maken voor – in eerste instantie – de talen Spaans, Duits, Italiaans, Frans en Nederlands. Mensen die een taalcursus willen volgen, kunnen eerst zo’n toets maken om een inschatting van hun taalniveau te hebben. Vervolgens kunnen ze zich voor een cursus op het juiste niveau inschrijven. De plaatsingstoetsen hebben de vorm van een c-test, bestaande uit 5 tekstjes met gaten. Bij elk tweede woord is het laatste deel weggelaten. De c-test ziet er wat ‘simpel’ uit, maar toch blijkt uit onderzoek dat hiermee het taalniveau vrij goed te bepalen is.

Op dit moment zijn de toetsen gemaakt en worden ze door natives getest. De moedertaalsprekers moeten een bepaalde score halen, anders is de test te moeilijk. Daarna komt de tweede en belangrijkste testfase: het bepalen van de ‘scoringsrange’, dus met hoeveel punten heb je niveau A1, A2, B1 etc.? Hiervoor gaan we de plaatsingstoetsen aan het einde van taalcursussen door cursisten laten maken. De docenten weten dan ongeveer het niveau van de deelnemers en kunnen de score van de toets naast dit niveau leggen. Zo weten we ongeveer welke score bij welk niveau hoort.

Benieuwd naar de placement tests? Kijk alvast maar eens op: nut-tests.ruhosting.nl (under construction).

En we zijn nog op zoek naar docenten voor de testfase, dus als je wilt meedoen, aarzel niet om je op te geven (k.maes (at) let (dot) ru (dot) nl)!

 

(Kasper Maes, Voorzitter themagroep Moderne Vreemde Talen)