Ongehoorde stemmen en verhalen een plek geven in het NT2-(inburgerings)onderwijs

Op het onlangs gehouden VU-congres ‘Samen op weg naar een duurzame en rechtvaardige toekomst: navigeren door het Antropoceen’, was VU-NT2 mede-organisator van een workshop over taalverwerving, inclusiviteit en oral history. Historici, communicatiespecialisten en NT2-experts bogen zich in deze interdisciplinaire workshop over vragen als: Hoe kunnen we ongehoorde stemmen en verhalen een plek geven in het NT2-onderwijs? Hoe kunnen we nieuwkomers beschouwen als een diverse groep mensen met veel levenservaring en talige en culturele rijkdom, die iets te geven in plaats van alleen iets te leren heeft?

Er passeerden projecten de revue waarbij verhalen van gemarginaliseerde groepen succesvol waren verzameld en gebruikt in het onderwijs. Het delen van deze verhalen is van belang voor de motivatie en het gevoel erbij te horen (sense of belonging) van NT2-cursisten (en NT2-docenten!). Een ander onderwerp was de meerwaarde van verhalen vertellen in de moedertaal en manieren om die verhalen te verzamelen, bijvoorbeeld door verbindingen te maken tussen verschillende groepen leerders. Namens VU-NT2 vertelden Annemarie Nuwenhoud en Jeanne Kurvers (Tilburg University) hoe verhalen van analfabete leerders zijn verzameld en ingebed in het NT2-onderwijs.

De workshop werd georganiseerd door Norah Karrouche (geschiedenis) en Camille Welie (VU-NT2) die projecten willen starten om het inburgeringsonderwijs inclusiever en diverser te maken door verhalen te gebruiken. Ideeën om hieraan bij te dragen zijn meer dan welkom. Heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar Camille Welie, c.j.m.welie@vu.nl.

(Laura Arnesano, VU-NT2, Vrije Universiteit Amsterdam)