Online Doorschrijfweek voor scriptiestudenten

Studenten van de Universiteit Antwerpen die hun scriptieproces een boost wilden geven, konden begin december deelnemen aan de Online Doorschrijfweek van Monitoraat op Maat en Dienst voor Studieadvies en Studentenbegeleiding (DSSB). Dertig studenten deden mee. In groepen van maximaal 12 deelnemers werkten zij in Microsoft Teams aan hun scriptie. De dag werd geopend en afgesloten door een schrijf- en studiecoach die beschikbaar bleven voor vragen. ’s Middags konden studenten verdiepende workshops volgen over planning, het structureren van hun tekst en wetenschappelijke stijl.

Het was de tweede keer dat Monitoraat op Maat en DSSB de Doorschrijfweek organiseerden – geïnspireerd door de succeservaringen van het UU Skills Lab en het Radboud Writing Lab. De eerste editie vond plaats in de zomer. Nieuw in deze wintereditie was dat studenten zich – in navolging van een pilot van de Universiteit Gent – ook konden aanmelden voor losse Doorschrijfdagen. Beide formules bleken goed te werken: studenten waren enthousiast over het samen schrijven. Ze gaven aan dat het samenkomen en de vaste dagstructuur bijdroegen aan hun motivatie en het vinden van een werkritme. Zozeer zelfs, dat ze het samen schrijven op eigen initiatief voortzetten.

De volgende editie van de Doorschrijfweek vindt plaats in de paasvakantie.

Wil je meer weten over de Doorschrijfweek en hoe het Skills Lab (Universiteit Utrecht), het Writing Lab (Radboud Universiteit), Taalonthaal (UGent) en Monitoraat op Maat (Universiteit Antwerpen) die vormgeven? Volg dan onze sessie tijdens de online HSN Onderwijs Conferentie Nederlands op 28 januari 2021.

 

(Elske van Lonkhuijzen en Dirk Berckmoes, Monitoraat op Maat – Academisch Nederlands, Linguapolis, Universiteit Antwerpen)