Schrijfassistent Nederlands voor anderstaligen

Na de Schrijfhulp Academisch Nederlands (https://san.schrijfhulp.be) en Nederlands (https://schrijfassistent.be) heeft het Instituut voor Levende Talen van de KU Leuven nu ook een versie uitgebracht voor anderstaligen. Deze nieuwe online tool is ontwikkeld in samenwerking met de VRT (Vlaamse Radio en Televisie) en Wablieft (krant in eenvoudig Nederlands) en is te vinden op https://nt2.schrijfassistent.be.

De Schrijfassistent werkt eenvoudig: de gebruiker schrijft of plakt zijn tekst in de webpagina en laat de checker dan enkele controlestappen op de tekst uitvoeren. Naast spelling, met bijvoorbeeld ook oog voor aaneengeschreven woorden, worden er een heel aantal zaken gecontroleerd die anderstaligen vaak fout doen in hun teksten: verkeerd gebruik van lidwoorden en verschillende voornaamwoorden, geen overeenkomst onderwerp-werkwoord, verwarring tussen diverse woordvormen, inversiefouten, enz.

De toepassing helpt anderstaligen daarnaast ook om hun teksten te verrijken door gepaste adjectieven, werkwoorden en preposities  te vinden of die met verwante woorden uit te breiden.

De toepassing is gratis.

Meer staat te lezen in dit persbericht van de VRT.

 

(Serge Verlinde, Instituut voor Levende Talen, KU Leuven)