Studiedag ‘Internationalisation of Universities and the National Language’

KU Leuven nodigt u van harte uit op de internationale studiedag “Internationalisation of Universities and the National Language”.

4 mei 2018 – Universiteitshal – Naamsestraat 22 – Leuven

 

Leuven Vlaams

Mei ’68 staat in het collectief geheugen gegrift als een woelige tijd van studentenprotesten om meer inspraak en democratisering. Leuven, waar aan de universiteit Frans nog steeds een bestuurstaal was, kende voorheen al een warme winter, beter bekend als ‘Leuven Vlaams’. Een toegankelijke universiteit voor zowel studenten als de maatschappij kon enkel in de eigen taal bestaan. De nasleep van de studentenprotesten heeft de structuren en het beleid van de universiteit een hele nieuwe richting doen inslaan.

Het is ondertussen precies vijftig jaar geleden dat de universiteit vernederlandst werd. Samen met de explosie in nieuwe communicatiemiddelen is de internationalisering van het hoger onderwijs in de laatste vijftig jaar exponentieel toegenomen. De KU Leuven is meer dan ooit een mondiale speler. Dat leidt tot nieuwe kansen en ontwikkelingsmogelijkheden, maar mogelijk ook tot een nieuwe identiteitscrisis. Hoe wordt er vijftig jaar later in die nieuwe constellatie naar een Vlaamse universiteit gekeken?

 

Internationalisering

Ook andere universiteiten staan voor vergelijkbare uitdagingen: profileren ze zich als nationaal, internationaal, of beide? Welke rol speelt de eigen taal nog in het onderwijs van de toekomst? Kunnen we een beleid voeren dat meegaat met de internationale tendens en toch de eigen taal beschermt?

Die vragen en nog veel meer worden uitgebreid behandeld tijdens de internationale studiedag georganiseerd door KU Leuven in het kader van de herdenking van vijftig jaar Leuven Vlaams.

We nodigen u van harte uit om op 4 mei 2018 in de universiteitshal in Leuven mee na te denken over deze kwesties.

 

Voor meer informatie en registratie: www.50jaarleuvenvlaams-internationaal.be