Studiemiddag themagroep Moderne Vreemde Talen

Op vrijdag 10 juni vond alweer de vierde studiemiddag van onze themagroep MVT plaats. Het begint een aardige traditie te worden. Dit keer was de middag in Nijmegen, in het kasteeltje ‘Huize Heyendael’ van Radboud in’to Languages. Met in totaal 15 deelnemers van 7 verschillende talencentra werd een inhoudelijk interessant en veelzijdig programma afgewerkt. Het thema van deze studiemiddag was ’taal leren buiten de les om en het bevorderen van leerderautonomtie met digitale tools’. De middag begon met een presentatie van Kathelijn Jacobs (Twente) over het ‘language cafe’. Dit concept (waarbij taalleerders elkaar in een informele setting ontmoeten en van elkaar elkaars taal leren) bestaat bij verschillende talencentra, maar wel in een andere vorm, zo bleek. Hierna vertelde Kathelijn over een collega Engels die haar cursisten een journal (dagboek) had laten bijhouden om zo de schrijfvaardigheid op een ongedwongen manier buiten de les om te oefenen. Cursisten waren erg enthousiast over deze laagdrempelige manier van schrijven. Aansluitend gaf Kasper Maes (Nijmegen, Tilburg) een presentatie over het project ‘kennisclips’ (Tilburg). Deze korte videoclips kunnen relatief eenvoudig door docenten zelf worden gemaakt en door cursisten buiten de les om worden bekeken, ter verdieping/herhaling van de stof of als voorbereiding op de volgende les. Als laatste voor de pauze was het de beurt aan Mercè Minguella Garcia (Maastricht) die een presentatie gaf over ‘wikispaces’. Deze online cursusomgeving wordt voor alle cursussen VT in Maastricht gebruikt en biedt indrukwekkende mogelijkheden om echt online te leren.

Themamiddag MVTNa de koffiepauze was er helaas niet heel veel tijd meer om op digitale tools in te gaan. Maar toch lukte het Laura Capitani (Maastricht) met haar presentatie over de tool/app/website ‘quizlet’ goed om iedereen warm te maken voor deze ‘woordjesleren 4.0′-tool (na schrift, Excel en wrts). Niet alleen kun je woordenlijsten importeren, zoeken (tig duizend lijsten van andere leerders), woorden laten uitspreken, maar ook oefenen met diverse spelvormen en zelfs competities binnen groepen. Verschillende collega’s konden (letterlijk) niet wachten om ermee aan de slag te gaan. En als toetje liet Laura ook nog even de website/tool ‘gosoapbox’ zien, waarbij je op een kinderlijk eenvoudige manier een quiz of evaluatie kunt maken. Daarbij viel maar weer eens op hoezeer deze tools een groep kunnen motiveren en binnen een handomdraai voor een compleet andere sfeer kunnen zorgen (uiteraard in positieve zin).

We kijken met zijn allen weer terug op een geslaagde middag. Iedereen was het erover eens dat de praktische insteek van deze studiemiddagen en met name het delen van ervaringen met onderwijsvormen, tools en (online) leeromgevingen als wikispaces en het language cafe zeer nuttig is. Om dit te illusteren een paar reacties van deelnemers:

“Het verliep weer allemaal prima en ik vond het erg nuttig en leerzaam. En gezellig natuurlijk.”

“De presentaties geven mij ook veel inspiratie! Echt een leuke middag voor mij!”

“Tot in de puntjes verzorgd, een aangename en leerzame middag. To be continued.”

“Deze studiemiddagen zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Nogmaals bedankt en tot de volgende!”

Mocht je nu denken: “Daar had ik ook graag bij willen zijn! Waarom wist ik niets van die studiemiddag van onze themagroep?” Dan kun je je graag aanmelden als lid van de LinkedIn-groep ‘NUT – Moderne Vreemde Talen’. Je hoort dan vanzelf wanneer de volgende studiemiddag is.

(Kasper Maes – voorzitter Themagroep Moderne Vreemde Talen)