Taalcentrum-VU reikt Duidelijketaalprijs uit aan Jan van Zanen

Op vrijdag 8 juni kreeg burgemeester Jan van Zanen de Duidelijketaalprijs 2018 uitgereikt in het stadhuis van Utrecht. Van Zanen was door een jury van communicatiewetenschappers aangewezen als de duidelijkste spreker van de onderzochte burgemeesters.

Het was de tiende keer dat de Duidelijketaalprijs werd uitgereikt. Dit jaar stond de beroepsgroep van de burgemeesters centraal. Acht burgemeesters van grote steden waren in competitie, overigens zonder dit zelf te weten. De jury onderzocht van elke kandidaat zes mediaoptredens, vraaggesprekken en spreekbeurten, en scoorde die scrupuleus. De kandidaten konden punten verdienen in de categorieën helderheid, retorica en media-afstemming. Van Zanen werd door de jury erg duidelijk gevonden, een spreker naar wie het aangenaam luisteren is, en iemand die soms met humor, soms met een persoonlijk element, de lezer aan zich weet te binden.

Eerdere winnaars waren onder meer de politici Alexander Pechtold en Jeroen Dijsselbloem, weerman Marco Verhoef, presentatrice Anita Witzier, columniste Fidan Ekiz en advocaat Wim Anker. Ekiz en Anker waren bij de uitreiking aanwezig. Van Zanen had zijn vader en zijn zoon ook uitgenodigd – een teken dat hij de prijs zeer op prijs stelde.

Een interview met Van Zanen verschijnt in het nieuwe nummer van CNTXT, de klantenkrant van het Taalcentrum-VU.

(Rob Doeve, Taalcentrum-VU, Vrije Universiteit Amsterdam)