TalenCentrum Defensie bezoekt Austrian Armed Forces Language Institute

Afgelopen november heeft een delegatie vanuit het TalenCentrum Defensie (TCD), onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie, een bezoek gebracht aan het Austrian Armed Forces Language Institute (AAF LI) in Wenen. Dit talencentrum van de Oostenrijkse krijgsmacht toont grote gelijkenissen met ons eigen instituut, zowel in omvang en takenpakket, als in de gekozen toekomstvisie en ervaren uitdagingen binnen het vakgebied. AAF LI heeft een sterke focus op internationale samenwerking en een groot internationaal netwerk opgebouwd, zowel met talencentra van buurlanden als ver buiten de eigen landsgrenzen. Dit nodigde uit tot een kennismaking.

Het doel van het werkbezoek was naast die kennismaking ook het uitwisselen van ervaringen en een eerste verkenning van mogelijke gebieden waarop samenwerking tussen het TCD en AAF LI logisch en mogelijk zou zijn. Op al deze vlakken was het bezoek geslaagd.
Vooral op het gebied van onderwijs en training zijn al concrete punten gevonden waarop kennis gebundeld en uitgewisseld kan worden tussen de Nederlandse en Oostenrijkse docenten. Dit betreft met name opleidingen gericht op vakspecifieke taalvaardigheid, bijvoorbeeld voor de luchtmacht. De afdelingen Vertalingen en Operationele Tolkinzet van het TCD zullen bij het tegenbezoek dit voorjaar trachten de Oostenrijkers iets bij te brengen over hun huidige projecten, denk aan de implementatie van Neural Machine Translation en het werven van militairen als tolk in nevenfunctie.

Het was een zeer waardevol bezoek, waarbij opnieuw duidelijk werd dat ook buiten de eigen landsgrenzen en buiten het eigen taalgebied mooie kansen en mogelijkheden bestaan voor waardevolle samenwerking.

(Sophie Ansell, TalenCentrum Defensie, Nederlandse Defensie Academie)