Talencentrum in de kijker: Academisch Talencentrum, Universiteit Leiden

In 2018 bestaat het Academisch Talencentrum 50 jaar: een mijlpaal! We zijn in 1968 van start gegaan als klein talencentrum in een mooi oud herenhuis in Leiden. We kregen de beschikking over twee collegezalen waarin een luister-/spreekinstallatie voor studenten werd geïnstalleerd en een zelfstudieruimte met twee cabines. Al snel bleek de vraag zo groot dat er moest worden uitgebreid. Inmiddels zijn we vele verhuizingen verder en hebben we 18 zalen. De banden en cassettebandjes van de beginperiode hebben plaatsgemaakt voor digitaal lesmateriaal en zelfs een SPOC. We zijn trots op wat we hebben bereikt en gaan dit op vrijdag 24 augustus met elkaar vieren!

 

De inbedding binnen een Universiteit heeft heel veel voordelen, maar er zijn zeker ook nadelen. Waar wij met name tegenaan lopen zijn de universitaire systemen. Zo moeten wij onze cursusadministratie inrichten in SAP. Maar SAP is helemaal niet bedoeld voor dit doel, waardoor we regelmatig tegen problemen aanlopen. Zo is het moeilijk om de juiste gegevens uit het systeem te halen; we kunnen niets zelf aanpassen. Dit mag alleen door een bepaalde dienst en die dienst is niet zo commercieel ingesteld… frustratie dus!

 

Eén van de grootste uitdagingen voor 2018 is een uitbreiding van ons talencentrum naar de vestiging van de Universiteit in Den Haag. Deze locatie is ontzettend in trek bij allerlei opleidingen, waardoor er heel veel wetenschappelijk personeel en studenten rondlopen.
Maar diezelfde ‘trek’ zorgt voor een krapte aan beschikbare ruimte. De vraag naar taaltrainingen en academische vaardigheden is echter groot, dus we blijven het proberen!
Daarnaast blijft het vinden van goede (!) docenten een uitdaging.

 

De bezetting van Leiden door de Spanjaarden in 1574. Phew! Als Leiden niet ontzet was, had Willem van Oranje geen opdracht gegeven tot het oprichten van een universiteit in Leiden (in 1575) en was er ook geen ATC geweest.
We vieren dit ieder jaar op 3 oktober met haring en wittebrood.

 

We hebben sinds vorig jaar een docentenkamer waar we gezamenlijk lunchen. We hebben zowel onder de docenten als de administratieve medewerkers allerlei nationaliteiten en iedere keer is het weer een verrassing wat iedereen als lunch meeneemt: van Italiaanse pasta tot Indonesische gado-gado. Gewoon een boterham met kaas meenemen kan niet meer!

 

We dromen van een representatieve locatie voor ATC met voldoende zalen! Dit zal voorlopig nog bij dromen blijven, want de Humanities Campus gaat de komende jaren (tot 2025) worden verbouwd. Hoe het de komende jaren gaat worden voor ATC is nog niet bekend, maar wel duidelijk is dat het een bouwput wordt om ons heen. Maar het eindresultaat wordt vast en zeker prachtig!

(Gea Hakker, Academisch Talencentrum, Universiteit Leiden)