Talencentrum in de kijker: HAN University of Applied Sciences

De Taalkamer wordt gevonden! Bij de Taalkamer kunnen  HAN- studenten terecht voor schrijfcoaching en  taalondersteuning. Dat zijn studenten die in het Nederlands of Engels studeren en vaak een NT2-achtergrond hebben of vanuit het mbo zijn ingestroomd. De Taalkamer (opgericht in 2015) was in de eerste jaren nog niet voor iedereen te vinden. Maar dit studiejaar hebben we bijna 4x meer studenten ontvangen dan  vorig jaar en nu staat de teller al op 500!

Net als andere NT2- aanbieders, bereiden we ons voor op de nieuwe inburgeringswet. Maar hoe goed we ons ook voorbereiden en innovatief we ook zijn met nieuw duaal aanbod; veel is onzeker. Hoe gaan gemeentes de aanbesteding inrichten? Welke keuzes maken ze? Is het dan nog uitvoerbaar, vasthoudend aan onze kwaliteitseisen? Een uitdaging die op ons wacht!

 

We dromen van een Talencentrum dat stevig verankerd is in de HAN. Dat niet elk jaar de centjes bij elkaar moet schrapen om alle gewenste taalondersteuning te kunnen geven, terwijl de taalvaardigheid  van studenten achteruit holt en de studentenpopulatie diverser wordt. Een Talencentrum dat wordt gezien als een onmisbaar onderdeel van de hogeschool, vanuit een krachtig HAN-breed gedragen en inclusief taalbeleid.

(Sabine Maresch, Talencentrum, HAN University of Applied Sciences)