Talencentrum in de kijker: Instituut voor Levende Talen, KU Leuven

hugging-faceMet meer dan 50 jaar op de teller zijn we uitgegroeid tot een organisatie met een heel ruim aanbod. We verzorgen niet enkel taalcursussen voor 12 talen in 11 faculteiten van de KU Leuven, maar we zien jaarlijks ook meer dan 850 doctorandi in onze cursussen Academisch Engels. We hebben heel wat ervaring met testing met onder andere de taalvaardigheidstest Academisch Nederlands, de Interuniversitaire taaltest Nederlands voor anderstaligen (ITNA) en de Interuniversity Test of Academic English (ITACE) (deze laatste twee in samenwerking met de talencentra van de universiteiten van Antwerpen, Brussel en Gent). We begeleiden de implementatie van het taalbeleid aan de KU Leuven maar ondersteunen eveneens actief de overgang van het secundair onderwijs naar het hoger onderwijs via workshops in scholen of het schrijfproces van de studenten in ons Schrijfcentrum. Dit overzichtje zou onvolledig zijn zonder ons aanbod Nederlands voor anderstaligen en onze online tools te vermelden. Onze docenten NT2 gaan er prat op al hun materiaal zelf te ontwikkelen – er komt een herwerkte versie van het handboek Vanzelfsprekend (uitgeverij Acco) uit begin 2018, met een gloednieuwe versie van de soap… – en organiseren geregeld workshops over nieuwe (en klassieke) werkvormen. Nedbox en onze Schrijfhulp (Academisch) Nederlands en Engels behoren tot onze meest succesvolle online toepassingen. Gedegen onderwijs dus, overgoten met het nodige onderzoek en heel veel dienstverlening.

 

Thinking_FaceHet is niet altijd gemakkelijk om docenten en lokalen te vinden om meer dan 12500 studenten te bedienen. En het is ook niet altijd gemakkelijk om alle inkomende vragen voor diensten bij te houden en te honoreren…

 

bicepsWe kunnen rekenen op een hecht team van ongeveer 70 taaldocenten: een goede mix van jonge, zeer dynamische en oudere, zeer ervaren docenten die kunnen genieten van een grote vrijheid en zelfstandigheid in de invulling van hun opdracht. Met iets meer dan de helft docenten met een contract van onbepaalde duur is dit een absolute garantie voor continuïteit en kwaliteit.

(Serge Verlinde, Instituut voor Levende Talen, KU Leuven)