Talencentrum in de kijker: Language & Training Centre, Erasmus Universiteit Rotterdam

Om onze digitale systemen voor iedereen toegankelijk(er) te maken hebben we een docentenomgeving gemaakt in Canvas. Hier kunnen docenten nu meer dan 20 videotutorials raadplegen die hen op een visuele manier door de systemen, handelingen en verschillende functionaliteiten begeleiden. Deze database aan filmpjes zorgt naast een interactievere manier van kennis maken met bijvoorbeeld Zoom ook voor een vermindering aan vragen.

 

 

Het online NT2-onderwijs bleek een uitdaging op alle fronten. Van bestellen van leenlaptops (nergens voorraad) tot de lessen zelf. Cursisten verschijnen regelmatig haperend in beeld door hun instabiele internetverbindingen. Eén cursist zit met een baby op schoot, bij een ander wordt het scherm zwart en de volgende (die ineens in de tropen blijkt te zitten) rent tijdens de les weg omdat een familielid in een andere kamer flauwvalt. Gelukkig gaat het steeds beter…

 

 

Ons taalschakeltraject Voorbereidend Jaar Erasmus bereidt statushouders voor op een opleiding in het hoger onderwijs. Nu gemeenten straks via aanbestedingen taalschakeltrajecten gaan inkopen en inburgeraars niet langer (geheel) zelf verantwoordelijk zijn voor hun inburgeringsonderwijs, hopen wij een bijdrage te blijven leveren aan een verbeterde instroom van statushouders in het hoger onderwijs. Op dit moment zijn wij geselecteerd voor de dialoogfase binnen het traject ‘Onderwijsroute HBO/WO’, waarbij gemeente Rotterdam en zgn. “meeliftgemeenten” met LTC om de tafel gaan om de voorwaarden te bespreken.

 

(Patrick Sijtsema, Language & Training Centre, Erasmus Universiteit Rotterdam)