Talencentrum in de kijker: Linguapolis, Universiteit Antwerpen

Elk Linguapolis-team heeft jaarlijks minstens één teamactiviteit buiten de werksfeer. Voor de coördinatoren werd het in 2023 een workshop Material Driven Design bij Buurman, een circulaire bouwmarkt met recupmaterialen. Klinkt onbekend? Dat was het ook, en ook heel erg ver buiten onze comfortzone, wat exact de bedoeling was. Anderhalf uur meten, zagen, passen, schaven, schuren en timmeren leverden een bankje, plantenhanger en trofee op. Een uitdagende namiddag maar vooral ook inspirerend, verbindend en ontspannend! 

 

 

AI en generatieve tools zijn overal, maar wat te denken van een kerstwens die uit ChatGPT rolt? Is die dan minder welgemeend of is het gewoon goed gevonden? De Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen stuurde onderstaande eindejaarsmail uit, en citeerde netjes de bron. Toch even slikken of is dit het nieuwe normaal?  

Bij de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, waar woorden aan literatuur weven
Een kerstwens tot filosofie verheven
Geschiedenis fluistert in elke zin, oud en nieuw,
Moge kerstlicht schijnen op verhalen die blijven kleven. 

– Chat-GPT, donderdag 21 december 2023 – Faculteit Letteren en Wijsbegeerte Universiteit Antwerpen

 

Vanaf 2024 zetten we voluit in op de ondersteuning van UAntwerpen-studenten op het vlak van Academisch Engels. Lees: er is (e i n d e l i j k) financiering voor vrij gemaakt. Denk aan: workshops, schrijftraining, zelfstudiemateriaal, enz. We zoeken nog een leuke koepelnaam voor dit aanbod zodat de studenten meteen hun weg vinden. Suggesties zijn welkom bij zoe.teuwen@uantwerpen.be! 

 

Het lijkt wel een Sisyphus-opdracht: de zoektocht naar voldoende geschikte en goed uitgeruste leslokalen, elke lesperiode opnieuw. De obstakels zijn legio: voor de energiezuinigheid worden bepaalde gebouwen ’s avonds gesloten, sommige lokalen worden gereserveerd voor curriculaire lessen maar blijven toch leeg, in andere lokalen ontbreken stoelen of tafels of is er apparatuur defect. Pluim aan alle collega’s die onvermoeibaar de puzzel blijven leggen en ad hoc oplossingen blijven vinden!  

 

Al een aantal jaren zien we het aantal studenten in onze extracurriculaire taalcursussen (vooral) Frans en Spaans dalen. We willen deze trend keren en zoeken naar manieren en formules om de studenten beter te bereiken en bedienen.  
Wie wil hierover ervaringen en ideeën uitwisselen? Els.heughebaert@uantwerpen.be en Ginny.devos@uantwerpen.be zijn een en al oor! 

(Linguapolis-coördinatoren-team, Universiteit Antwerpen)