Talencentrum in de kijker: Taalteam Hogeschool van Amsterdam

We zijn blij dat de aanbesteding voor de Onderwijsroute (regio Amsterdam) is gegund aan de HvA en VU. We kunnen onze ervaringen met het Taalschakeltraject en de oriëntatietrajecten Statushouders voor de Klas & in de Zorg zeker gebruiken.

We zijn ook trots op onze online zelfstudiecursussen en kennisclips. Om docenten te ondersteunen bieden we bovendien webinars over taal in het onderwijs.

 

Nu we de aanbesteding gegund hebben gekregen, is het tijd voor de uitwerking, inclusief de diploma-erkenning.

Dat is een flinke klus met alle eisen en wensen die daarmee samenhangen, maar wat we ook merken, is dat het onderwijs er beter van wordt. We kijken beter dan ooit naar de einddoelen en hoe we die in ons onderwijs kunnen nastreven.

 

We dachten altijd dat fysiek onderwijs het allerbeste was, maar met onze taalspreekuren hebben we ontdekt dat ook online onderwijs heel effectief kan zijn.

Onze studenten zijn erg enthousiast dat ze vanaf hun eigen kamer persoonlijke aandacht krijgen bij hun taalontwikkeling. En soms krijgen hun kinderen meteen een goede taalstart, als ze gezellig op schoot bij hun ouders zitten!

 

We dromen van een HvA waarin er gelijkwaardige kansen zijn voor iedere student en docenten zich richten op de taalontwikkeling van hun studenten.

Zelf geven we met ons Taalschakeltraject vast het goede voorbeeld: we proberen bewust taalontwikkelend onderwijs te geven waardoor onze studenten een optimale start van het Nederlandse onderwijs krijgen.

 

(Berbel Strik, Taalteam, Hogeschool van Amsterdam)