Onder de nieuwe wet bieden we het taalschakeltraject richting hoger onderwijs aan voor alle gemeenten in Noord-Brabant, deels in samenwerking met Fontys Hogeschool. Hierdoor is ons inburgeringsonderwijs flink gegroeid en is het een solide component geworden binnen het aanbod van het Language Center.
De bezuinigingen op het hoger onderwijs laten ook ons niet ongemoeid. We moeten vechten voor het bestaansrecht van onze afdeling vreemde talen. Het maakt ons boos dat er niet wordt gedacht vanuit een visie, maar alleen uit kostenperspectief.
De afgelopen twee jaar hebben we grote stappen gezet op het gebied van de kwaliteit van ons onderwijs en onze toetsing. Sinds 2024 hebben we een innovatieteam dat zorgt dat ons onderwijs blijft innoveren, dat we aanhaken bij de nieuwste ontwikkelingen en dat onze kwaliteit hoog blijft. Een van de concrete producten van dit team is dat er dit voorjaar gestart zal worden met een eigen AI-geïnspireerde cursus Academic Writing.
Het lijkt erop dat met het nieuwe taalbeleid onze droom van receptieve meertaligheid eindelijk wordt omarmd op Tilburg University. We strijden er al meer dan tien jaar voor om dit principe toe te passen op onze eigen werkvloer. Dus: niet langer een presentatie in crappy english omdat er één medewerker is die geen Nederlands spreekt, maar overleggen waarin iedereen vrij is om de taal te kiezen waarin hij/zij zich het beste kan uitdrukken.
Onze droom: dat er op korte termijn knopen doorgehakt worden en duidelijkheid komt over allerlei beleidslijnen, zoals de uitwerking van de Wet Internationalisering in Balans, de internationaliseringsstrategie van Tilburg University en het taalbeleid, zodat we als Language Center weer op een positieve manier kunnen werken aan onze toekomst.
(Tjits Roselaar, Language Center, Tilburg University)