Talencentrum in de kijker: Rijksuniversiteit Groningen

Onze cursusplanner, een handige tool! Per les staat er een cursusplanner klaar die de docent gebruikt. Ideaal voor startende docenten. Er mag van worden afgeweken. Oefeningen/opdrachten kunnen worden aangepast, mits het beoogde doel niet het oog wordt verloren.

 

Hoe bedienen we in grote aantallen cursisten zonder afbreuk te doen aan het onderwijs, daarover zouden we weleens met een NUT-collega willen sparren. Want met de nieuwe wet in aantocht is dit iets om over na te denken.

 

Ons laatste personeelsuitje was de doemiddag in 2023. Op 14 juni van dit jaar volgt er weer een versie. We hebben leuke workshops, er wordt bijgepraat, gelachen, gegeten en gedronken. Uiteraard ontbreekt de pubquiz niet.

 

De volgende post van een cursist (op A2/B1>B1 niveau) heeft ons geraakt:
Nederlands Leren
Elke dag praat ik minimaal een half uurtje
Dagelijks oefen ik met plezier
Vreemde woorden en regels hoor ik
Lelijke uitspraak heb ik
Eindelijk begin ik het te begrijpen
Waarom het ingewikkeld is
Daarom moet ik gewoon doorgaan
En stel ik voor wat voor mooie taal ik leer
Ik geef nooit op
En het maakt niet uit hoe lang het duurt
Ik blijf oefenen met een glimlach
Dan zal ik heel goed praten

 

We hopen in de komende run in augustus 2024 de magische grens van 300.000 deelnemers aan de LMOOC Introduction to Dutch te hebben bereikt. Nu (5 juni 2024) staat de teller op 293.222 deelnemers.

 

Het zalentekort is een obstakel waar we vaak op botsen. Het lukt uiteindelijk altijd weer om de cursussen ‘onder  dak’ te brengen, maar het levert soms wel frustratie op.

 

De uitvoering van de WIIB: een spannende uitdaging, maar we hebben ook iets van ‘ kom maar op.’ 

 

 

Oef, we zijn ontsnapt aan het tekort aan docenten NT2. Gelukkig hebben we nog steeds genoeg collega’s en we hebben (nog) geen moeite om nieuwe collega’s te vinden.

 

 

Twee grappige anekdotes die we graag met jullie willen delen.
Een collega vertelde het volgende: ‘Ik had een zak drop bij me voor in de pot op de flexkamer, en vroeg mijn cursisten of ze een dropje wilden.
Een van hen: ‘Is dit om ons te testen hoe Nederlands we zijn?’
Een andere collega: ‘Ik sprak een keer een cursist uit Engeland, die vertelde dat hij eerst dacht dat Nederlanders “very ill-mannered” waren, maar na een tijd ontdekte hij
“they have no manners”, en dat vond hij wel weer sympathiek. Ik vond dat niet zo geruststellend, maar hij bedoelde dat we geen taboes hebben en overal direct over praten.’
Blijft een hele uitdaging, al die culturen.

 

We dromen van een Talencentrum dat bloeit en wellicht nog wat groeit.

(Henriette van de Bult, Talencentrum, Rijksuniversiteit Groningen)