TCD delegatie loopt ‘Sunset March’ in Nijmegen

Op 31 oktober liep een flinke TCD delegatie de Sunset March in Nijmegen. Deze wandeling over stadsbrug de Oversteek is een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland, vlakbij het deel van de Waal waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen tijdens operatie Market Garden de rivier zijn overgestoken. Tijdens deze zogenaamde Waalcrossing zijn 48 geallieerde militairen omgekomen.

Er staan 48 paar lichtmasten op de brug. Rond zonsondergang worden deze na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Iedere avond, als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, loopt een veteraan de Sunset March mee in het tempo waarin de lichten aangaan. Veteranen van verschillende nationaliteiten hebben de Sunset March al gelopen, vaak vergezeld door belangstellenden.

De Sunset March kreeg een treffende context in het Vrijheidsmusuem in Groesbeek, dat wij voorafgaande aan de ceremonie bezochten. Dit museum toont de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland en Nederland met een focus op de bevrijding van de Nederlands-Duitse grensregio in 1944-1945.

Het museum heeft ook een schuilkelder nagebouwd zoals deze dienst deed ten tijde van het Amerikaanse vergisbombardement op Nijmegen, op 22 februari 1944. Wat enorme indruk op me maakte waren de twee broers die ook in de schuilkelder aanwezig waren, en waarvan duidelijk werd dat zij als klein jongetje het bombardement hadden meegemaakt. “Toen we eruit kwamen zag ik dat de bommen tot 5 meter van ons huis waren ingeslagen. De bovengevels van twee tegenoverliggende panden leunden tegen elkaar, en daartussen zag ik een enorme vuurbal,” zo vertelde een van de mannen, duidelijk emotioneel. “Het was traumatisch, maar wat kun je doen? We hadden geen keus.”

Na het bezoek aan het museum gingen we naar de Oversteek voor de Sunset March. Deze begon – uiteraard – bij zonsondergang. Een mooi eerbetoon aan de gesneuvelde Canadese soldaten. Bij het monument aangekomen legde C-TCD, Kolonel Jan-Carel Annevelink namens het TCD bloemen voor de gevallenen, waarbij een minuut stilte in acht werd genomen. Na de plechtigheid gingen de meeste aanwezigen nog naar Wok De Molen in Malden, mooie afsluiting van een geslaagde en waardige dag.

(Kees Bakhuijzen , TalenCentrum Defensie, Nederlandse Defensie Academie)