Bijeenkomst Themagroep Interculturele Communicatie in Utrecht

Op 24 januari kwam de themagroep Interculturele communicatie wederom bijeen in Utrecht. Ditmaal waren er leden aanwezig van onder meer Tilburg, Twente, Nijmegen, Gent, Utrecht en Amsterdam. We hadden zowel deelnemers op locatie als online.

Na een korte introductie begonnen we met een bijdrage van Joep Hofhuis (HvA, Associate Professor Intercultural Management ). Joep is zeer deskundig op het gebied van Interculturele communicatie en hij belichtte een aantal verschillende theoretische invalshoeken. Hierbij behandelde hij onder meer Emic, Etic en culturele dimensies.

Vervolgens blikte Henk Noorland (UvA, NT2 trainer) terug op zijn tijd in Indonesie waar hij NT2 doceerde. Henk gaf enkele sprekende voorbeelden hoe taal en cultuur met elkaar verbonden zijn in het taalonderwijs.

Erick van den Bercken (Babel, Trainer Engelse taal en communicatievaardigheden) deelde daarna een praktische werkwijze voor het implementeren van IC onderdelen in een taaltraining. Ten slotte bespraken we nog enkele ideeën voor de themagroepvergadering tijdens de NUT conferentie op 14 en 15 maart.

(Erick van den Bercken, Babel, Utrecht)