Themagroep Moderne vreemde talen – NUT-conferentie Antwerpen

Bij de jaarvergadering van de themagroep MVT in Antwerpen waren 11 deelnemers van 9 verschillende talencentra aanwezig. Na een korte voorstelronde (met tops en flops) en terugblik op 2018 werden zowel een nieuwe voorzitter (Kathelijn Jacobs, Twente) als een nieuwe secretaris (Mercè Minguella García, Maastricht) gekozen. Daarmee nemen de huidige voorzitter Kasper Maes (Nijmegen) en secretaris Rosanne Schuurmans (Wageningen) na 4 respectievelijk 2 jaar afscheid. 

Vervolgens was er levendige discussie over het gebruik van social media (Facebook, Whatsapp) in cursussen. Bij sommige universiteiten dreigt een algeheel verbod door slechte ervaringen. In het algemeen lijkt het nog te ontbreken aan goede richtlijnen en staan docenten er vooralsnog alleen voor in hun keuze om de ‘socials’ in te zetten in de les. Als volgende punt kwam de verhouding taaldocenten in loondienst en freelance taaldocenten ter sprake. Het blijkt met name voor talencentra in Vlaanderen soms lastig om voldoende freelance taaldocenten te vinden, terwijl er met name bij kleine talen grote voordelen zijn aan de inzet van deze docenten. De tendens bij andere talencentra is er ook een richting meer freelance docenten. 

Vervolgens was het tijd voor de show&tells, het belangrijkste punt op de agenda. Ook dit jaar presenteerden 3 collega’s goede voorbeelden en lopende projecten van hun talencentrum. Zo ging Sue Brokman (Babel Utrecht) in op de assessments Engels voor wetenschappelijk personeel. Kathelijn Jacobs (Twente) vertelde iets over bite-size workshops academic writing in English. Deze compacte cursussen slaan veel beter aan bij studenten dan langere varianten. En tot slot presenteerde Kasper Maes (Nijmegen) de resultaten van het project ‘placement tests’ aan de groep. Dit project werd door leden van onze eigen groep uitgevoerd en het resultaat is te zien op de website: https://nut-tests.ruhosting.nl/. (Tijdens de conferentie viel het project in de prijzen: het werd verkozen tot NUT-project van het jaar.) 

Na de show&tells volgde het punt studiemiddag MVT. De groep was het er direct over eens dat het thema van de studiemiddag ‘online of blended leerplatformen’ zou moeten zijn. Door met elkaar uit te wisselen kunnen we voorkomen dat elk talencentrum het wiel telkens opnieuw moet uitvinden. De studiemiddag zal eind mei of begin juni plaatsvinden. 

(Kasper Maes, Radboud in’to Languages, Nijmegen)